kirándulás

2019.03.25. 14:00

A szabadba csábít a tavaszi napsugár, indulhatnak a túrák

Egyre kellemesebb az idő és egyre többen döntenek úgy, hogy kirándulni indulnak.

Hanol Erzsébet

Fotó: Retkes Tamás

Véget ért az erdőjárási tilalom a Gemencben, így a tavasz beköszöntével ismét várja a kirándulókat az erdő. Dománszky Zoltán, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnöke kiemelte, hogy csodás ilyenkor a terület, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ pedig minden korosztály számára remek kikapcsolódást nyújt. Alkalmas az erdő gyalogtúrákhoz, adott a lehetőség a kerékpározáshoz, no és ott a kisvasút is a sok-sok látnivaló mellett.

Sötétvölgy egyaránt alkalmas a rövid és a hosszabb kirándulásokhoz, az erdei futópálya, a tornapálya és a játszótér pedig további élményeket tartogat. – Szálka környékén több tanösvényen el lehet indulni, Pakson népszerű az Ürgemező és Lengyel-Annafürdőt is sokan keresik fel – sorolta Dománszky Zoltán. Mint mondta, megszépült a váraljai parkerdő, illetve újabb fejlesztések is várhatóak ott. Úgy véli, érdemes a megye eldugott falvait és azok környékét felkeresni. Javasolta például Kisszékely és Nagyszékely térségét, de Bátaapáti és Mórágy környéke is sok szépséget tartogat a túrázók számára, valamint Pincehely is egyre kedveltebb.

Dombóvár kezdeményezésére tavaly megalakult a Kapos-hegyháti Natúrpark, amely tizennégy Tolna és Baranya megyei települést fog össze. Ezen a területen új turista-útvonalakat is kijelölnek, és a tervek szerint új térképek is készülnek. Dománszky Zoltán hozzátette, hogy Tamási környékén kiváló kerékpárutak vannak, érdemes eltekerni például Regölyig. Aki a kirándulás során egy-egy múzeumot is szeretne megtekinteni, az tájékozódjon előbb az adott település honlapján, telefonáljon oda, hogy a gyűjtemény biztosan nyitva legyen. A különböző túraútvonalak térképeit is érdemes az internetről letölteni. További fontos tanács, hogy tűzgyújtási tilalom idején be kell tartani a szabályokat, a dohányzást jobb teljesen mellőzni az erdőben, a szemetet pedig senki ne dobálja el.

Illatozzanak az erdőben a virágok!

A vadvirágok szépsége, illata minden kirándulót gyönyörködtet, sokan azonban rögtön késztetést éreznek arra, hogy leszedjék és hazavigyék, ahol a vázában még néhány napig illatozzon. Csakhogy a leszedett vadvirágok a hazautat is alig bírják ki és a vázában sem hosszú életűek, szépségük az eredeti, természetes környezetükben érvényesül csak igazán – figyelmeztetett közleményében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint írták, sokan azt hiszik, hogy az évelő növények virágának szedése nem pusztítja a természetet, hiszen a tőről a következő évben újra kihajthat a virág. Ám minden évelő növénynek az ivaros szaporodás adja a megújulás lehetőségét. Vagyis ha a virágot épségben hagyjuk, és ez minél illatozóbb, színesebb, nagyobb, annál vonzóbbá válik a megporzó rovar számára és annál sikeresebb lesz a beporzás. Menjünk tehát a szabadba és gyönyörködjünk a virágokban, készítsünk róluk emlékbe egy fényképet, de ne bántsuk, ne szedjük le őket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában