Vesztergombi Pince

2019.07.09. 11:30

A szőlészet és a borászat már kiskora óta része az életének

Az egyik legszebb pince a borvidéken a Vesztergombi családé. Igazi családi vállalkozásként működik, harminc hektáros szőlőültetvénnyel, és az ehhez kapcsolódó, szinte teljesen kiépített infrastruktúrával. Vesztergombi Csaba még azok közé a borászok közé tartozik, akik nem ijednek meg, ha szőlőmunkáról van szó. Otthonosan mozog a pincében is, boresteken kínálja a borait, és úgy általában bármit megcsinál, ami egy ilyen családi vállalkozásban szükséges.

Mauthner Ilona

20190628 ,Szekszárd, A képen Vesztergombi Csaba szekszárdi borász láthatóFotó: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Az idén negyvenhat éves Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász. Olyan családban nőtt fel, ahol észrevétlenül tanult bele a borászatba, szőlőművelésbe. Ma már ő „viszi” a pincészetüket. Kíváncsiak voltunk, vajon mekkora terhet, elvárást jelentett számára, hogy édesapja, Vesztergombi Ferenc volt az, aki 1993-ban – elsőként a borvidékről – elnyerte az Év Borásza címet.

– Mivel tőle tanultam meg a szakma nagy részét, úgy gondolom, a bor tekintetében hasonló a látásmódunk, az ízlésünk. Persze elvégeztem különböző iskolákat – agrármérnök pénzügyi-marketing szakon, szőlész-borász szakmérnök – de a gyakorlati dolgokat édesapámtól tanultam. Biztos hátteret ad a munkámnak, hogy édesapám és édesanyám is aktívan segítik a családi vállalkozás mindennapjait. Voltak külföldi tanulmányutak is, ahol szintén hasznos ismeretekkel gyarapodtam. Többek között sikerült végigdolgozni egy szüretet Ausztráliában. A szőlő és a borászat egész pici gyerekkorom óta szerves része az életemnek, és bár soha nem presszionált senki, mégis, néhány fiatalosan lendületes vargabetűt leírva, a borászat mellett állapodtam meg.

Több szőlőfajtával dolgoznak, amik közül kiemelten kezelik a merlot és a cabernet fajtákat, de természetesen van kadarka ültetvényük is, aminek egy része 100–110 éves tőkékből áll. Unikális ékköve ez a fajta a borvidéknek, akárcsak az olaszrizling – tette hozzá Vesztergombi Csaba.

A közelmúltban volt egy svéd vendégsereg náluk, akik az olaszrizlingből készített borra azt mondták, ilyen kiváló minőségű fehérbort a franciáknál kóstoltak csak.

A Vesztergombi borokat Európa számos országában ismerik, sőt Brazíliába, de néhányszor Kínába is szállítottak már belőle. Segíti a külföldi ismertséget, ha sikerül jó eredményeket elérni nemzetközi borversenyeken, de a borász akkor boldog igazán, ha szűkebb pátriájában tud jó eredményeket elérni. Így a szekszárdi borverseny mindig kiemelten fontos Vesztergombiéknak.

– Emellett persze jóleső érzés, ha egy szép nemzetközi eredmény hatására egy Michelin csillagos étterem keres meg minket külföldről. Az első nemzetközi borverseny, amin részt vettünk, az a franciaországi Bordeaux-ban volt 1996-ban, ahol cabernet sauvignon borunkkal arany-, a merlot-val pedig bronzérmet nyertünk – tette hozzá.

Arról is beszélt, a harminc hektáros birtokméret ideális egy családi borászatnak, nem áll szándékukban ezt tovább növelni, hacsak egy kihagyhatatlan ajánlatba nem „futnak” bele. Felépítették a pincészetet, az ültetvényeik rendben vannak, a jövőben a meglévő területtel és az ott termő boraikkal szeretnének foglalkozni. Nem tervezik ennek a bővítését, mert minél nagyobb egy pincészet, annál inkább elveszik annak családi jellege. Így még lehetőség van a szőlő és a pince naprakész ismeretére, valamint az sem hátrány, ha az ember tevékenyen részt tud venni a munkákban.

Úgy néz ki, lesz utánpótlás a családban, hiszen Csabának és feleségének két gyermeke van – lányuk tizennégy, fiuk tizenkét éves –, s ők ugyanúgy részt vesznek a klasszikus szekszárdi borászcsalád mindennapjaiban, mint annak idején Csaba is gyermekként. Egyelőre azt mondják, tetszik nekik, amit látnak, de semmi nem kötelező számukra. Édesapjuk azért reméli, hogy lesz majd kire bízni a gazdaságot.

Ismertté és keresetté kell tenni a szekszárdi borokat

Vesztergombi Csaba nagy szerepet vállalt a borvidék fejlesztésében, a szekszárdi borok népszerűsítésében is. A Szekszárdi Hegyközség választmányi tagja, a Szekszárd Borvidék Kft. felügyelőbizottságának az elnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja, az Országos Borminősítő Bizottság tagja, a Pannon Bormíves Céh alelnöke, és nem utolsósorban a Junibor alapító tagja. A felsoroltak mind pluszmunkát és energiát igényelnek, de ha ennek eredménye van a közösség számára, akkor megéri a fáradtságot – vallja a szakember. Hozzáteszi, a cél az lenne, hogy a borvidék előrébb lépjen a képzeletbeli ranglistán. Az országos ismertségben ugyanis jelenleg valahol a negyedik-ötödik helyen van Szekszárd. Jó lenne ezen javítani, de legalább ennyire fontos lenne külföldön is ismertté és keresetté tenni a szekszárdi borokat – hangsúlyozta Vesztergombi Csaba.

Borítókép: Vesztergombi Csaba az első díjnyertes boraikkal, még van belőlük néhány palackkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában