Végveszély

2019.01.17. 12:00

A vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát kipusztulás fenyegeti

A szomorú jelenség oka az erdőirtás, a klímaváltozás és a rovarkártevők egyre súlyosbodó problémája.

A londoni Kew Gardens szakemberei szerint a fenyegetett fajok közé tartozik a leggyakrabban termesztett arab kávé (Coffea arabica) vadon élő rokona is.

A Science Advances és a Global Change Biology című folyóiratokban publikált tanulmányok készítői a világon előforduló 124 kávéfaj kutatásait átvizsgálva megállapították, hogy több mint 60 százalékukat fenyegeti a kipusztulás.

A Kew Gardens munkatársa, Eimear Nic Lughadha „rendkívül magasnak” nevezte ezt a mutatót, amelyet korábban mindössze 22 százalékra becsültek.

Az Afrika, Madagaszkár, Ázsia és Ausztrálázsia trópusi területein vadon termő kávéfajok fontosságát az adja, hogy

segítségükkel „a betegségeknek és az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati feltételeknek ellenálló” új növényeket lehet termeszteni.

A világ kávékereskedelme jelenleg két fajra, az arab kávéra (60 százalék) és a robuszta kávéra (40 százalék) épül.

A Kew Gardens munkatársai és etióp szakértők 2017-ben arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt a kávéültetvények akár 60 százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre a század végére Etiópiában. A vadon termő arab kávé hazájának számító Etiópia Afrika legnagyobb kávéexportőre. A kávétermesztés 15 millió ember számára jelent megélhetést az országban.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!