légkondícionálás

2019.08.10. 11:30

A városi túlélés záloga lett a klímaberendezés

A lakóépületek, közintézmények, munkahelyek többségében nincs megfelelő légkondicionálás. A nagy melegben ugyanakkor káros hatásai lehetnek a túlzott klímahasználatnak.

TN-összeállítás

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Ma már az egész kontinensen, így országunkban is egyre extrémebb hőmérsékletekkel kell megküzdenie a lakosságnak nyaranként, ráadásul a tartós és az emberek egészségére is veszélyt jelentő hőhullámok mind gyakoribbá is válnak – áll a noguchi.hu közleményében.

A hőség elleni küzdelemben kihívást jelent, hogy mivel eddig egyszerűen nem volt rá szükség, Európa nagy részén a lakóépületek, közintézmények, munkahelyek túlnyomó többségében nincs légkondicionálás. Mivel a jövőben mind gyakrabban és mind szélesebb körben lesz szükség a légkondicionálásra, fontos, hogy a készüléket környezettudatosan és az egészségügyi szempontokat is szem előtt tartva működtessük.

Bár a nagy hőségben csábítónak tűnhet jéghidegre állítani a berendezést, ez sem az áramfogyasztásnak, sem az egészségünknek nem tesz jót. A belső hőmérsékletet mindig a külsőhöz viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 Celsius foknál ne legyen nagyobb a különbség, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni – tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk.

Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani. A léghűtő mértékletes használatával ráadásul nemcsak a megfázást, hanem a teljesítményünk csökkenését is elkerülhetjük: ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb energia marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra.

A helsinki műszaki egyetem kutatóinak 2006-os vizsgálata szerint kb. 22 Celsius-fokos hőmérséklet mellett vagyunk a leghatékonyabbak, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a teljesítményünk.

Választási tippek

Ha energiatakarékos és csendes berendezésre vágyunk, kerüljük a mobil légkondicionálókat. Legalább A+ energiahatékonysági kategóriájú berendezést válasszunk. Ha nem vagyunk otthon, kapcsoljuk ki a készüléket! Rendszeresen tisztítsuk, és ha kell, cseréljük a szűrőket, hogy otthonunk levegője egészséges maradjon. Sose hűtsük túl a helyiséget. A külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan. Kerüljük a direkt légáramot! Ne ott tévézzünk, aludjunk, ahová a klíma a hideg levegőt fújja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában