kezelhető betegség

2020.09.25. 12:28

Akár felnőtteknél is kialakulhat asztma

Az öröklött hajlam mellett ebben az esetben felértékelődik a környezeti tényezők szerepe, a poros légkörű munkahely, a dohányzás és az elhízás is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ljupco Smokovski

Asztma bármilyen életkorban kialakulhat, így felnőtteknél is jelentkezhet. Igaz, hogy családi halmozódás esetén nagyobb a kockázat, de akár mi is lehetünk az elsők a családban, akinél diagnosztizálják a betegséget. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa az Origonak elmondta, hogy milyen tünetekre figyeljünk.

Milyen tüneteket okoz az asztma?

Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető krónikus légúti betegség.

Fő tünetei:

köhögés, általában rohamokban

kilégzési sípolás

nehézlégzés

szorító érzés a mellkasban.

Kinél magasabb az asztma kockázata?

  • Habár kisgyermekkorban főként fiúk körében gyakori az asztma, a serdülőkor környékére már azonos a kockázat, a lányok körében is hasonlóan gyakori az asztma előfordulása.
  • Családi halmozódás esetén gyakoribb az asztma megjelenése, a hajlam tehát öröklődik. Azonban lehet valaki elsőként is asztmás a családban, épp úgy, ahogy az elvileg magas kockázatú – több asztmás családtaggal is rendelkező – személyt is elkerülheti a betegség. Ebben fontos szerepet játszanak a környezeti és egyéb tényezők is.
  • A környezeti tényezők képesek akár azt is befolyásolni, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e a betegség, vagy sem. A kutatások szerint ebben szerepet játszik például az anya várandósság és szoptatás alatti dohányzása, de a gyermekkori túlsúly és a túlzott tisztaság csecsemő- és kisgyermekkorban (higiéne hipotézis) is növeli az asztma kialakulásának kockázatát.
  • A felnőttkori asztma megjelenésénél felértékelődik a környezeti tényezők szerepe. A betegség kialakulását jelentős mértékben befolyásolja az egyén életmódja és körülményei. Kiváltó tényező lehet például az aktív és passzív dohányzás és a túlsúly is. Ha valaki allergiás, 30% az esélye, hogy a szénanáthás tünetek mellett asztmája is kialakul.
  • A foglalkozás szerepe is meghatározó: a szennyezett, füstös, poros levegő belélegzése növeli az asztma kockázatát. Ezért fontos már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulni

    Az asztma egyénenként eltérő súlyosságú lehet. A betegségnek öt stádiumát különböztetjük meg, a tünetek erőssége az időszakostól a súlyos, tartós asztmáig terjedhet. A panaszok súlyosbodása megfelelő kezeléssel kontrollálható, ezért fontos már az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni. Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető, személyre szabott kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni.

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!