Táborozás helyett

2017.07.07. 15:29

Akcióban az önkéntes nagyik

Okos dolgot találtak ki Győrben a nyári gyerekfelügyelet megoldására: önkéntes nagyikat kerestek, akik vállalják, hogy délelőtt vagy délután, három órán keresztül, kézműves-foglalkozások közben vigyáznak a vakációzó kicsikre. Ráadásul ezzel nemcsak a szülőknek segítenek, az időseknek is jót tesz, hogy úgy érzik, hasznosak és szükség van rájuk.

Magyarországon több mint 1,2 millió iskoláskorú gyerek vakációzik augusztus végéig, közülük 900 ezren általános iskolások. Az ő felügyeletüket mindenképpen meg kell szervezniük a családoknak. Mivel azonban a szülők fizetett szabadsága jóval rövidebb, mint a vakáció ideje, a táborok pedig komoly költséggel járnak, minden családban fejtörést okoz a feladat, hogy 11 hétre megoldja, ne legyen egyedül a gyerek.

A Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület 12 éve foglalkozik különféle egészség- és közösségfejlesztő programokkal a megyeszékhelyen. Csatlakoztak a WHO Európai Egészséges Városok programjához is, ennek keretében pedig kifejezetten az idősekre fókuszáló projektjeik is vannak. A legújabb az Önkéntes nagyi programjuk, amellyel a nyári gyerekfelügyeletet segítenek megoldani.

Olyan lehetőséget szerettünk volna, amelyben a fiatal családosoknak és az időseknek egyszerre lehetünk a segítségére – mondta Bazsika Erzsébet, az Önkéntes nagyi program ötletgazdája. – A cél az, hogy a generációk közötti távolságot csökkentsük, azt viszont már megtapasztaltuk, hogy csak akkor sikeresek ezek a kezdeményezések, ha valóságos igényt sikerül kielégíteni. Innen jött az ötlet, hogy gyerekfelügyeletet hozzunk létre. Ehhez nyugdíjasok jelentkezését kértük, akik felkészítő foglalkozásokon vettek részt, hogy teljes biztonságban lehessenek a gyerekek, és hogy könnyebben tudjanak kommunikálni velük. Még mindig futnak be jelentkezések, de első körben most hét önkéntes nagyival indult a programunk.

A programban egy 54 éves rokkantnyugdíjas a legfiatalabb és egy 72 éves nagymama a legidősebb résztvevő – mondta el Mikósyné Bertalanfy Mária, az önkormányzat WHO Európai Egészséges Városok Programirodájának főtanácsosa. – Jelentkezett hozzánk nyugdíjas fogorvos, tanár és biztosítási szakértő is. Van közöttük, akinek hat unokája van, de távol élnek, ezért vágott bele a programba, van, akinek nincs még unokája, de nagyon várja, hogy nagyszülő lehessen, ezért vállalta az önkéntes munkát, és van olyan rokkantnyugdíjasunk is, aki korábban népművelőként dolgozott, és egyszerűen hasznosabb életre vágyott, ezért segít. Nagyon elkötelezettek, jókedvűek és tele vannak ötletekkel a nyugdíjasaink, akik különféle kézműves-foglalkozásokkal fogják majd lekötni a gyerekek figyelmét.”

A szülők dolga nem könnyű ilyenkor, nyáron. Sokba kerül és vidéken nem is olyan egyszerű megoldani a gyerekfelügyeletet. Napközis foglalkoztató tábort 10 ezer forint alatt nem lehet találni, de ebben az árban még nincs étkezés. A teljes ellátást biztosító táborok pedig 20 ezer forintnál kezdődnek. Ilyen áron csak az önkormányzatok és egyházi iskolák kínálnak nyári felügyeletet. Magáncégek is szerveznek táborokat, napközis foglalkozásokat. Azt, hogy mekkora piac ez, jól jelzi, hogy a legnagyobb ilyen keresőoldalon ezer különféle nyári programból lehet válogatni.

Aki a szünetben tanulni szeretne, ugyancsak válogathat. A korrepetáló táborok mellett sok tehetséggondozó nyári turnus is van, és a nyelvi képzésekben is főszezon a vakáció. Tanulós táborok közül – ilyenből van a legtöbb – 20 ezer forintért már található egész délelőttös nyelvi képzés, de 190 ezer forintért is lehet találni egyhetes, ottalvós nyelvi tábort, anyanyelvi oktatókkal és személyre szabott haladással.

A Vasárnap Reggelből még többet megtudhat az önkéntes nagyikról, és sok más érdekes történetet is olvashat, keresse az újságárusoknál!

 

Címkék#vakáció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!