oktatás

2018.08.31. 11:00

Aki nyelvet tanul, annak merni kell megszólalni

Szerencsés minél fiatalabb korban elkezdeni egy idegen nyelv elsajátítását, ugyanakkor sosincs késő a nyelvtanuláshoz. Nem pusztán a nyelvvizsga megszerzése lehet ebben a motiváció, hanem az ismeretek bővítése és az önfejlesztés is.

Hanol Erzsébet

Idegen nyelvű oktatás

Fotó: MW-archívum

A továbbtanulásnak feltétele és a munkavállaláshoz is egyre inkább elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv ismerete. Megyénkben fontos szerepet tölt be a német, ugyanakkor országosan nem ez a legelterjedtebb. Szalay Zsuzsanna, a Helen Doron paksi és szekszárdi nyelviskolájának vezetője elmondta, hogy a tanult idegen nyelvek nagyjából kilencven százalékát az angol teszi ki, míg a német aránya hét százalék és a maradék három százalékon osztozik a többi nyelv.

A náluk alkalmazott nyelvoktatási módszerről elmondta, hogy az harminc éve kidolgozott alapokon nyugszik, és a legújabb kutatási eredmények alapján rendre frissítik. A legkönnyebben ugyanazokkal a módszerekkel lehet elsajátítani egy idegen nyelvet, mint az anyanyelvet, és a névadó Helen Doron több évtizede dolgozta ki azt a módszert, amivel ez nem anyanyelvi környezetben is megvalósítható. A legkisebbeknél zenei segédlettel, készségfejlesztő anyagokkal és mondókákkal kezdik az angol nyelv megismertetését.

Szalay Zsuzsanna elmondta, hogy már hat hónapos kortól „tanítják” a piciket, de jellemzően 3-4 éves korban viszik hozzájuk a gyerekeket, ami ideális időszak a kezdéshez. Hozzátette, hogy a közoktatásban sokszor az jelenti a problémát, hogy a szóbeli megnyilvánulások helyett az írásbeli számonkérés élvez előnyt, és az sem vezet eredményre, ha a pozitív visszajelzések helyett a hibák kapnak hangsúlyt. A sikerélmények hiánya pedig nemcsak a gyerekek nyelvtanulását veti vissza, hanem sok felnőtt is feladja.

Szalay Zsuzsanna kiemelte, hogy az iskoláikban csak olyan pedagógusokat alkalmaznak, akik mellett a gyerekek úgy érezhetik, játékban vesznek részt, és motiválni tudják a tanítványaikat. – A módszer abban verhetetlen, hogy a gyerekek természetes környezetévé teszi az idegen nyelvet, így nem félnek megszólalni. Így amellett, hogy a fiatalok nyolcadik, kilencedik évfolyamos korukra használni tudják az angolt, egy középfokú nyelvvizsgához elegendő tudást szerezhetnek – mondta a nyelvoktató, hozzátéve, hogy a sikerhez önmagában nem elég a jó módszer, ahhoz a tanár és a diák munkája, a folyamatos visszajelzések is kellenek.

Álló Patrik, a Rio Nyelvoktatás tanára úgy látja, hogy a tudatos szülők már gyerekkorban előtérbe helyezik gyermekük számára az idegen nyelv elsajátítását.

Idősebb korban azonban sokan inkább muszájból kezdik el, vagy folytatják az iskola után abbamaradt tanulmányaikat. Többnyire a diploma megszerzéséhez van szükség a nyelvvizsgára, vagy a külföldi munkavállalás miatt szeretnének nyelvet tanulni. De arra is akad példa szép számmal, hogy valaki pusztán érdeklődésből, önfejlesztő vagy utazási céllal kezd bele. Álló Patrik tapasztalatai alapján a nyelvvizsga megszerzéséhez legalább fél-egy év szükséges a kezdeti tudásszinttől, a motivációtól és a rendelkezésre álló szabadidőtől függően.

A nyelvoktató szerint nagyon fontos, hogy aki rászánja magát, ne feladatként tekintsen a nyelvtanulásra, hanem belső motiváció vezérelje, legyen a szabadidő kellemes eltöltése, szórakozás az ismeretek bővítése. – Ennek az egyik legjobb módja, hogy ne csak nyelvtanozzon a tanuló. Rövid videók megtekintését, szövegek olvasását szoktam ajánlani, és mindenkit arra buzdítok, hogy merjen megszólalni, ne féljen a nyelvtani hibáktól.

Ma már különböző telefonos applikációk is megteremtik az idegen nyelvű kommunikáció lehetőségét – tette hozzá Álló Patrik. Arról is beszélt, hogy az óráin személyes hangnemre, baráti hangulat megteremtésére törekszik, és órákon kívül is folyamatosan tartja a kapcsolatot a tanítványaival, amennyiben további kérdésük lenne. Különböző segédanyagokkal támogatja a felkészülésüket, és ha arra van igény, interneten keresztül, videóbeszélgetés révén is tart órákat.

Az angol mellett spanyol, francia és német nyelvet is oktat, és a jövőben szeretné az olasszal is bővíteni a kínálatot. Mint mondta, az éppen aktuális mellett általában más nyelvekből is ízelítőt ad a tanítványainak, hogy azok lássák a hasonlóságokat, és esetleg kedvet kapjanak további nyelvek elsajátításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában