Szépség

2017.09.13. 09:00

Amit önnek is tudnia kell a parfümökről

A jó illat öltöztet – ám sajnos nem is olyan könnyű megtalálni a megfelelőt. Íme egy kis segítség, na meg előtte pár érdekesség ezekről a csodálatos szerekről.

Hogyan készül?

Az egyik legősibb módszer a desztillálás: ilyenkor vízgőzzel vonják ki a virágok, a levelek, a gyümölcsök és a különböző fafajták illóolaját. Mivel a természetes olajok nagyon intenzív aromájúak és drágák, ma már a legtöbb parfümöt szintetikusan állítják elő – tudjuk meg a Fanny magazinból.

Illatcsaládok

Összetevőiket tekintve a parfümöket bizonyos illatcsaládokba sorolják. A legfontosabbak a virágos, a gyümölcsös, az orientális és a fűszeres/fás illatok. Egy parfüm kiválasztásakor az a legfontosabb, hogy harmóniában legyen a személyiségünkkel. Minden ember bőrének és testének más az alapvető illata, ezért mindig meg kell találni az adott személyhez illő illatkombinációt. A bőrtípustól is függ, hogy melyik parfüm az ideális, mert zsíros bőr esetén például tartósabbak az illatok. Ugyanakkor az évszakokhoz szintén érdemes alkalmazkodni: nyáron inkább könnyebb, virágos-citrusos, télen kissé nehezebb, fűszeresebb aromákat érdemes viselni.

Piramis

A parfüm három lépcsőben fejti ki hatását, ezért nevezik ezt a rendszert illatpiramisnak. Legelőször a fejillat érezhető, amely igen intenzív, ám hamar elhalványul. Néhány perc elteltével a szívillat kezd dominálni, ez adja a parfüm karakterét, és nagyjából 4 órán keresztül marad meg. Végül az alapillat sejlik fel, melyet testillatnak is szoktak hívni.

EDT és EDP

A különböző termékeket a koncentráltságuk alapján soroljuk be a különböző osztályokba. Az eau de cologne az illat legkönnyebb verziója, ez a parfümanyag mindössze 8 százalékát tartalmazza. Ezt követi az eau de toilette a maga 10 százalékával, majd a többnyire 10-15 százalékos eau de parfum jön. A 15 és 30 százalék közötti illatanyag-tartalmú parfümök a legintenzívebbek és a legtovább érezhetők.

Mire kell odafigyelni a vásárlásnál?

Az az ideális, ha délután 4 óra körül indul beszerzőkörútra, mert ekkor a legérzékenyebb a szaglásunk. Sose próbáljon ki egyszerre ötnél több illatot, mert ezzel csak összezavarja a szimatát! Parfümpróba közben szagolgasson kávészemeket, ezzel semlegesítheti az illatokat.

Tartós hatás

A legjobb, ha közvetlenül fürdés vagy zuhanyozás után illatosítja be magát, mert a meleg bőrön tovább érződik az illat, mint a hidegen. Az illat mindig a jó vérellátású testfelületeken bontakozik ki igazán, például a nyakon, a csuklón és a karhajlatban.

Tárolás

Bármilyen szép is a csomagolásuk, a legtöbb parfümöt zárt ajtók mögött kell tárolni, a fény és a meleg ugyanis károsítja az illatot.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!