Az emberi jogokért és békéért

2017.09.26. 12:44

Átadták az Alternatív Nobel-díjat

Mások mellett a vegyi szennyezések áldozatait védő Robert Bilott amerikai ügyvéd kapta az „Alternatív Nobel-díjat” az elismerést odaítélő alapítvány keddi stockholmi bejelentése szerint.

Ole von Uexkull (R), Executive Director of the Right Livelihood Award Foundation, and jury member Maina Kiai annonce the laureates of the Right Livelihood Award during a press conference on September 26, 2017 in Stockholm, Sweden; photos of laureates are displayed in background (from top L, clockwise): Khadija Ismayilova (Azerbaijan), Colin Gonsalves (India), Yetnebersh Nigussie (Ethiopia) and Robert Bilott (USA). / AFP PHOTO / TT News Agency / Janerik HENRIKSSON / Sweden OUT

Forrás: AFP PHOTO/TT News Agency

Fotó: Janerik Henriksson

A hivatalos nevén Right Livelihood Awardként ismert díjat odaítélő svéd alapítvány szerint az 52 éves Bilott „évtizedek óta a vegyi szennyezések feltárásán dolgozik, igazságot szolgáltat az áldozatoknak, és elfogadtatott egy olyan jogi nézőpontot, amely megnyitotta az utat a veszélyes anyagok hatékony szabályozása előtt”.

Bilott az év elején sikeresen zárta le a DuPont amerikai vegyi óriásvállalattal folytatott, 19 éve húzódó jogi vitáját, amelyben mintegy 70 ezer, a szennyezett ivóvíz minőségének helyreállításáért és kártalanításért harcoló állampolgárt képviselt.

Ugyancsak elismerésben részesült Khadija Ismayilova azeri oknyomozó újságíró, Colin Gonsalves elnyomottakat védő indiai ügyvéd és Yetnebersh Nigussie, a fogyatékosok integrációjáért küzdő, vak etióp aktivista.

Az indoklás szerint Gonsalves „három évtizeden keresztül fáradhatatlanul és innovatívan használta a közérdek védelmében indított pereket, hogy biztosítsa az alapvető emberi jogokat Indiában a társadalom peremére szorult, legsérülékenyebb állampolgárok számára”.

Ismayilova „bátorságáról és állhatatosságáról” tett tanúbizonyságot a kormányzati korrupciós ügyek feltárása során, munkáját „az elszámoltathatóság és átláthatóság nevében” végezve. Ez volt az első alkalom, hogy azeri állampolgár kapta meg a díjat.

Yetnebersh Nigussie vak, etióp aktivistát a bizottság „a fogyatékossággal élők jogainak szélesítése és integrációjának elősegítése” miatt tüntette ki. Nigussie harcával egyúttal „a társadalom gondolkodásmódját is megváltoztatta” – írták.

Az Alternatív Nobel-díjjal hárommillió svéd korona (mintegy százmillió forint) is jár, amely legtöbbször egyenlően oszlik meg a négy díjazott között. Azonban a bírálóbizottság egyes esetekben pénzjutalom nélküli, tiszteletbeli díjat is adományozhat, ha úgy ítéli meg, hogy a kitüntetettnek nincs szüksége anyagi támogatásra, de mindenképpen el akarja ismerni a munkásságát. Így kapta meg idén az elismerést Robert Bilott. A pénzjutalmon a másik három díjazott osztozik.

A hagyományos Nobel-díjjal szemben egyfajta bírálatot is megfogalmazó Alternatív Nobel-díjat 1980 óta évente ítélik oda az emberi jogokért, környezetvédelemért és békéért munkálkodó egyéneknek, illetve szervezeteknek. A kitüntetést Jakob von Uexkull svéd-német író és volt európai parlamenti képviselő alapította. Az Alternatív Nobel-díj korábbi kitüntetettjei között van például az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyelési módszereit leleplező Edward Snowden, aki jelenleg Oroszországban van, valamint a gyermekek jogaiért küzdő Astrid Lindgren svéd író is.

Borítókép: Ole von Uexkull (j), az Alternatív Nobel-díj Alapítvány ügyvezető igazgatója, mellette Maina Kiai, a zsűri tagja, háttérben a négy díjazott kivetített képével a svéd fővárosban Stockholmban.

AFP / TT NEWS AGENCY / Janerik Henriksson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!