biológia

2018.04.20. 11:06

Áttörés: magyar kutatók megfejtették a gímszarvas géntérképét

A kutatómunka eredményei a humán gyógyításban is hasznosíthatók.

A Somogyi Hírlap cikke szerint az állat örökítő információinak teljes leírását egy, a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Központjának bőszénfai telepén élt kapitális bikából vett mintából, tízéves munkával készítette el a Horn Péter és Orosz László akadémikusok által vezetett, a gödöllői Biotechnológiai Kutatóközpont, a Semmelweis és a Debreceni Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport.

Horn Péter a Molecular Genetics and Genomincs című tudományos folyóiratban publikált eredményekről elmondta: a géntérkép több mint húszezer génre terjed ki és hárommilliárd genetikai információt tartalmaz. Ez amellett, hogy segíthet rokon állatfajok genomjának leírásában, az orvostudománynak is hasznos.

Az akadémikus ismertetése szerint a gímszarvas agancsával összefüggésben tizenhat olyan gént találtak, amelyeknek az ember csontritkulásánál is szerepük van. Rájöttek, hogy a gímszarvas trófeájának ledobása után képes pótolni az agancsnövesztés miatt csontjaiból kivont ásványi anyagokat.

Horn Péter azt mondta, a gímszarvas genomjának leírása azért is nagy jelentőségű, mert ma még csak az állatok két százalékának van meg a genetikai térképe.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Tony Campbell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!