kutatás

2018.03.21. 13:35

Az elhízás nemcsak veszélyes, de az ízlelést is rontja

Legalábbis egérkísérletek ezt támasztották alá.

A kísérletet a Cornell Egyetem laboratóriumában végezték: Robin Dano élelmiszerkutató csoportja az ízlelőbimbókat vizsgálta, a nyelven elhelyezkedő sejtcsoportokat, amelyek az öt ízfélét – az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt és az ötödik íznek nevezett umamit – érzékelik.

A kutatócsoport előbb magas kalóriatartalmú ételekkel felhizlalta az egereket, aztán a kísérleti állatok nyelvének egy olyan részén, ahol rendszerint sok az ízlelőbimbó, megszámlálták azokat. A meghízott egereknek 25 százalékkal kevesebb ízlelőbimbója volt, mint a normális étrenden lévő sovány egereknek – ismertették az eredményt a PLOS Biology folyóiratban.

Dano magyarázata szerint az ízlelőbimbók sejtjei folyamatosan reprodukálódnak, ezeknek a sejteknek az élettartama mintegy tíz nap. A teljes sejtállomány kicserélődése úgy négy hét alatt zajlik le. Ennek a ciklusnak mindkét része sérült az elhízott egereknél: a normális sejtpusztulás felgyorsult, az utánpótlás viszont visszaesett.

A kutatók kizárták, hogy az eredményt a hizlaló étel okozta volna. Az elhízásnak genetikailag ellenálló egerek ugyanis hiába ették a hizlaló ételt, az ízlelésük nem károsodott.

A kutatók ekkor egy másik lehetséges ok felé fordultak: a szervezetben kialakult krónikus gyulladás lehetőségét vizsgálták. TNF-alfa gyulladásmolekulákat injekcióztak a sovány egerek nyelvébe, és kiderült, hogy ennek hatására gyorsabban haltak el az ízlelőbimbóik sejtjei.

A tanulmány az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatra világít rá – mondta el John Morton, a Stanford Egyetem sebésze, aki nem vett részt a kutatásban, évekkel ezelőtt azonban saját pácienseivel végzett egy kutatást, amelyben gyomorszűkítő műtét előtt és után tesztelte ízérzékelésüket. Eredményei szerint a súlycsökkenés után jobban érezték az ízeket.

Morton azt ajánlotta pácienseinek, hogy tudatosan egyenek, az étel látványát és illatát is élvezzék ki, és nagyon alaposan rágják meg a falatot lenyelés előtt.

„Nem csak az étel mennyisége okozhat elégedettséget”

- fűzte hozzá.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!