Életstílus

2020.11.30. 07:02

Az idősávtól is függ, nyitva maradnak-e a boltok karácsonyig

Körvonalazódtak a járvány idején hiperérzékennyé vált lakossági fogyasztás ünnepek előtti irányai az első adventi hétvégén, amikor az előzetes aggodalmakkal ellentétben várakozáson felüli volt a boltok forgalma, ám a bevásárlóközpontokban – egyes hírekkel szemben – szombaton messze nem alakult ki tömeges zsúfoltság – összegezte a kereskedelmi szövetség főtitkára. Vámos György kiemelte, hogy a lakosság fegyelmezett együttműködéssel kitűnőre vizsgázott, és biztató lehet a folytatás, ami viszont attól függ, miként alakulnak a 65 év felettiek vásárlási szokásai.

Budapest, 2020. november 24. Idõs vásárlók egy üzlet elõtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idõsek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idõsek Tanácsa javaslatát, így ettõl a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti idõszakban vásárlási idõsávot kapnak az idõsek. Ebben az idõintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Felülemelkedett a fogyasztói bizalom és az ajándékvadászat iránti igény a lakosság körében, mert a novemberi online felfutás után az első adventi gyertyagyújtás hétvégéjén menetrendszerűen meglódult a hagyományos áruházak látogatottsága is, ahogy azt a korábbi években megszoktuk – számolt be róla a Magyar Nemzet.

A vásárlók felkészülten érkeztek a 8-tól 10 óráig tartó, elkülönített idősávval először jelentkező szombati bevásárlási napra, és

egész hétvégén lendületesen, rendben, szélsőséges helyzetek nélkül zajlottak az áruházi beszerzések

a napi fogyasztási termékeken kívül immár az iparcikkek területén is – közölte Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára vasárnap este összegezte a friss piaci tapasztalatokat, kiemelve, hogy ugyan általánosan kedvezőbb lett a látogatottság, viszont

a szombati médiahírekkel szemben sehol nem volt tömeges roham, akkora semmiképpen, ami járványügyi aggályokat vethetne fel.

Egyes képeken ferdít a rugalmas fogyasztás

Mint mondta, inkább hangulatkeltésre lehetett volna alkalmas, mintsem a valós képet mutatta meg az a tévériport, amelyet több baloldali hírportál is úgy idézett, mintha már jelentkeznének a borulás jelei a december 11-ig kialakított vásárlási rendben.

„Ez azonban nem igaz, sőt a lakosság dicséretet érdemel. Mindkét napon úgy tapasztalták a kereskedők, hogy a vevők a kötelező maszkviseléstől a hétórás zárásig fegyelmezetten együttműködtek” – húzta alá a főtitkár.

„A vevők segítő hozzáállása nagyon nagy segítség a boltok üzemeltetőinek, az ellenőrzéseket végző munkatársaknak. További alapot ad a kitartáshoz és óvatos bizakodást is megenged a következő hetek forgalmát tekintve” – állapította meg Vámos György. Úgy fogalmazott:

a járványügyi korlátozások miatti visszafogott, december előtti várakozásokhoz képest bátrabb, ám szabálykövető és tudatos fogyasztás jelent meg az üzletekben.

Ehhez köze lehet annak is, hogy tavasszal már bizonyította rátermettségét a magyarországi ellátási lánc, vagyis a lakosság tisztában van vele, hogy a veszélyhelyzetekben sincs ok pánikba esni, mert a vásárlás lehetősége folyamatos.

Megint nem estek pánikba a vevők

„Már nem dőlnek be az emberek, magabiztosabban ítélik meg a híreket, mivel maguk tapasztalhatták, hogy biztonságos a hazai kiskereskedelem teljes rendszere” – fűzte hozzá a „tudósítások” kapcsán.

Azt is megjegyezte, hogy az új idősávos szabály alapján a 65 évesnél fiatalabb vásárlók szombaton 10 órától tudták felkeresni a boltokat friss alapanyagokért, az ajándéküzletek pedig eleve nem nyitnak ennél korábban.

Ezért a délelőtti időpontban természetes, hogy amint lehetőség nyílik, egyszerre többen jelennek meg főként az üzletközpontokban,

vagyis: önmagában nem utal rohamra a szabályozott vásárlási keretekhez igazodó kereslet.

Nélkülük nehéz védeni az időseket

„A védett korú fogyasztók érdekében bevezetett kétórás vásárlási idősáv napról napra nagyobb jelentőséget kap az egyébként sem jelentéktelen küldetése mellé, mert úgy tűnik, hogy a fiatalabbak helytállnak, az idősebbek viszont nem kiszámítható módon élnek a kizárólagos lehetőségükkel” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Rámutatott: mostanra az online pénztárgépek adataiból is kitűnhet, hogy délelőttönként a kétórás idősávok forgalmának egy része más napszakokra vándorol.

„A költekezésük alapján megint fel kell hívni az idősebb családtagjaink figyelmét arra a tényre, hogy a járvány még nem érte el csúcspontját, a veszély fokozódik a boltokban is, ezért a feltétlen szükséges délutáni, esti vásárlásaikat a csendesebb napszakban intézzék” – erősítette meg a járványügyi szakemberek által is követendőnek tartott tanácsot a kereskedők képviselője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!