A szemünk világa

2018.08.13. 12:47

Az okostelefon kék fénye felgyorsíthatja a látásromlást

A kutatók védekezésképpen azt javasolják, hogy a felhasználók viseljenek UV- és kékfény-szűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket.

Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, amelyek ötven-hatvan éves kor felett sorvadásos betegséget, makuladegenerációt okozhatnak.

Az Egyesült Államokban a látásvesztés fő okai között szerepel a makuladegeneráció, mely nem vezet teljes megvakuláshoz, ám olyan károsodás, amely megnehezíti a mindennapi életet.

„Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat, és reméljük, hogy ez olyan terápiák, például új típusú szemcseppek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek lelassítják a makuladegenerációt” – mondta el Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa.

A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban olvasható, hogy

a makuladegenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza.

A fotoreceptor sejtek működéséhez retinál nevű molekulákra van szükség, amelyek érzékelik a fényt, jelzik az agynak, s ezáltal leszünk képesek látni.

„Ha a retinált kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik” – magyarázta Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza.

A kutatók retinál molekulákat adtak a test más sejtjeihez, többek között idegsejtekhez, a szív sejtjeihez és rákos sejtekhez. Amikor kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak.

Önmagában sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen hatással a sejtekre, csak a kettő kombinációja.

„Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget” – tette hozzá Karunarathne.

A kutatók azt találták, hogy az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, azonban idősebb korban, vagy ha az immunrendszer nem működik megfelelően, az ember nem képes felvenni a harcot a retinál és a kék fény kombinációja ellen.

A kék fény elleni védelemre a kutatók azt tanácsolják, hogy a felhasználók viseljenek UV- és kékfény-szűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!