kiskertész

2018.09.20. 16:20

Az ősz virága a színes, sokáig nyíló krizantém

A legtöbben csak temetővirágként gondolnak rá, pedig a kertben és a vázában is mutatós.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Szeptember közepétől egyre kevesebb a nyíló virág a kertünkben, ugyanakkor ilyenkor mutatja magát a krizantém, mely az ősz egyik legnépszerűbb és legkedveltebb növénye. A legtöbben ugyanakkor csak temetővirágként gondolnak rá.

Bár nagyon sok fajtája van, a kisebb fejű, színes – a fehértől a kéken, a lilán át a rózsaszínig különféle színekben pompázó – példányai jól mutatnak a lakásban, a vázában is. Azon túl, hogy a növény tökéletes dísze lehet a kertünknek, megfelelő téli gondozással akár a szabadban is teleltethető. Az ültetés előtt az egyik legfontosabb szempont a megfelelő fajtaválasztás. Célszerű a Magyarországon már bevált fajták közül választani, és inkább az évelő vagy félcserje életformájúakat részesíteni előnyben. Olyan fajtákat vásároljunk, amelyek jól bírják a hazai klímát, a négy évszakot, ezen belül is a telet, mondta Konrád Péter szekszárdi kertész.

Szánjunk időt a helykiválasztásra is, a krizantém ugyanis egy fagyérzékeny növény. Érdemes ezért olyan helyre ültetnünk, amely védett fekvésű, és a növény nincs kitéve a téli szeleknek. A teleltetés előkészítése már az ültetéskor elkezdődik azzal, hogy a növényt mindig jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben ugyanis nem a hideg okozza a krizantém pusztulását, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, főleg ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

A krizantém levelei néhány keményebb fagyot követően általában megbarnulnak, majd elhalnak. Ha ez megtörtént, metsszük vissza a szárait a föld felett körülbelül nyolc-tíz centiméterrel. A meghagyott darabokkal biztosíthatjuk, hogy a következő évben a növény megújuljon, mivel az új hajtások ezeknek a visszametszett száraknak a tövénél fognak majd kihajtani.

Nemcsak a megfelelő teleltetéshez elengedhetetlen, de számos pozitív hatása van annak, ha az ültetés után a krizantém tövét, azaz a növényágy felszínét jó vastagon betakarjuk mulccsal. Egyrészt így nem nőnek majd ki a nem kívánatos gyomok, másrészt nem párolog el olyan hamar a talajból a nedvesség.

A téli időszakban a hőszigetelés miatt elengedhetetlen a tövek takarása mulccsal, szalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában