fontos a tudatosság

2020.10.29. 15:10

Biztonságosan tervezhetők a belföldi utazások

Itthon maradnak a síelők, és a belföldi úti célok felé fordulnak a magyarok az év utolsó két hónapjában, az utazás, sportolás, szabadidős kirándulások kedvelői a járványhelyzet ellenére is elszántan tervezgetik a szezonvégi, illetve már a téli túrákat.

Forrás: Shutterstock

Mindenki kénytelen figyelembe venni a covid-helyzetet, ezért felmerülhet, hogy idén egyáltalán biztonságos-e a téli élménysportokkal tervezett közös kültéri pihenés, illetve alapvetően indokolt-e a turisták aggodalma a vírusfertőzések miatt – írja a Magyar Nemzet.

Télen is kerülni kell a tömegrendezvényeket, de a hely szabályainak betartása, az arcmaszk előírásszerű használata és a védőtávolság betartása mellett nincs az átlagosnál nagyobb kockázata az év végi túrázásnak és a szabadidősportoknak, azaz a korcsolyázásnak, sízésnek vagy akár a jégvitorlázásnak – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Kollár Lajos, aki az ősszel döntött úgy, hogy átadja a hajókormányt az általa 2013 óta vezetett Magyar Vitorlásszövetségnél. A Pécsi Tudományegyetem emeritus professzora az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri főtanácsadójaként segíti az országos járványügyi védekezést.

A Covid–19 egy olyan vírus, amit az idén tavasszal megismertünk, majd a nyár elején azt gondoltuk, – én is azt gondoltam, – hogy már lecsengett. Tévedtünk, mert jött a második járványhullám, a nyári utazások inkább berobbantották a fertőzéseket – mondta Kollár Lajos.

Úgy folytatta: viszont még nem ismerjük a vírus hideg időben való viselkedését, az továbbra is kérdéses, közömbös-e az időjárásra.

Ugyan releváns adatok még nem állnak rendelkezésünkre, de azt gondolom, remélem, hogy november közepétől stagnálni fog, vagy elkezd csökkenni itthon a fertőzések száma. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a magánvéleményem – fogalmazott a professzor.

A lap kérdésére, hogy milyen szállást keressünk egy többnapos sítúrázáshoz, felhívta a figyelmet, hogy a forgalmasabb, népszerű helyeken előfordulhatnak a járvány terjedése szempontjából kevésbé előnyös programok, rendezvények. Ezért a szakember szerint a pandémia időszakában megfontoltabb ötletnek tűnik, ha a kisebb létszámú rendezvényeket, élménypontokat, alapvetően a visszafogottabb utazási élményeket részesítjük előnyben.

A legelső szempont pedig az, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés előírásainak mindenben megfelelő szálláshelyet válasszunk, illetve magunk is gondoskodjunk a személyi higiéniáról, az egyéni védekezésről – intette tudatosságra a szakértő azokat, akik az elkövetkező időben utazást terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!