Utazási tippek itthon

2020.12.04. 11:46

Csodás helyek Magyarországon: fedezze fel a Dunántúlt!

Magyarországon számtalan csodás kirándulóhely várja a turistákat. Legyen szó természeti képződményekről, romantikus városokról vagy épp történelmi emlékhelyről, minden országrészben találhatunk ízlésünknek megfelelőt. Most kalandozzon velünk egy picit a Dunántúlon, hátha kedvet kap egy kiruccanáshoz! – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Forrás: Shutterstock

Bár a mostani járványhelyzet nem kedvez az utazásoknak, kellemes, őszi időben egy kirándulás jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Vegye elő bátran a túracipőjét, és fedezze fel hazánk legszebb tájait, városait! Ezúttal a Dunántúl néhány látnivalóban gazdag városát mutatjuk be.

A hűség városa

Sopron kétségkívül az egyik legromantikusabb városunk, melyben műemlékek is akadnak szép számmal. Ódon utcáival, barokk stílusú, erkélyes házaival évszaktól függetlenül képeslapra illő látványt nyújt. A romantikus, kanyargós macskaköves utakon sétálgatva letűnt korok hangulatát ismerhetjük meg. A jó levegőt az Alpok legkeletibb nyúlványának közelsége garantálja. A városba érve azonnal készítsük elő a fényképezőgépünket, hiszen olyan építészeti remekeket tudunk majd lencsevégre kapni, mint a Fő tér, amelynek az összes épülete műemlék. A Tűztornyot, a Storno-házat, a Kecsketemplomot és a várfalsétányt is látni kell, aztán ha már felfedeztük a belvárost, vegyük az irányt a Lövérek tetején álló Károly-kilátó felé, és tekintsünk le innen a tájra!

Az úti cél: Mosonmagyaróvár

A város a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál fekszik, nyugatról a Hanság, keletről pedig a Szigetköz határolja. A 31 ezres lélekszámú település minden nevezetességét járja végig! Tekintse meg a Habsburg főhercegi kastélyt, amely jelenleg hotelként üzemel, előtte pedig Nepomuki Szent János barokk stílusú szobrát sem érdemes kihagyni. Bár a járványügyi korlátozások miatt a múzeumok jelenleg nem látogathatók, egy későbbi kirándulás során keresse fel a Cselley-házat, mely 19–20. századi magyar festményeknek és korabeli bútoroknak ad otthont, a Hanság Múzeum pedig régészeti és néprajzi kiállításoknak. A Szent Gotthárd-templomot is érdemes megcsodálnia.

Ön is lehet zarándok

Ha fontolgatja, hogy a jövőben nekivág a Szent Jakab-zarándokútnak, ismertebb nevén az El-Caminónak, akkor próbálja ki magát először a magyar szakaszon! A végállomás majd valamikor természetesen Santiago de Compostela lesz, ám a hazai távé Lébény. Induljon el Budapestről vagy Tihanyból, és csodálja meg a Dunántúl szemet gyönyörködtető és változatos tájait. Végül elérkezik a több mint 800 éves, román kori Szent Jakab-templomhoz, ahol érdemes egy kicsit elidőzni, hiszen rendkívüli energiája van a helynek. Ha még nézelődne, keresse fel a temetői kápolnát.

Séta Pécs utcáin

A római kor óta lakott ez a terület, így nem csoda, ha az elmúlt évszázadok a város építészetében is nyomot hagytak. Épp ez az ódon hangulat az alapja annak a romantikával fűszerezett déli pezsgésnek, amely miatt sokak szívének annyira kedves ez a város. A képzőművészet szerelmesei a járványügyi korlátozások feloldása után például egyedülálló kiállításokon csodálhatják meg a Zsolnay porcelánokat, Vasarely vagy Csontváry alkotásait, de természetesen más kulturális látnivalók is várják az ide érkezőket… Gondolta volna, hogy a városban 250 műemlék található?

Kaposvár és környéke

Bár a Dunántúl déli részének egyértelműen Pécs a központja, azért ezen kívül is akad itt még érdekesség. Kaposvár például szintén sok látnivalót tartogat, hiszen a belvárosa építészeti szempontból Európában egyedülálló, mert több mint 300 eklektikus és szecessziós épület áll itt, sehol máshol nincs ennyi, ilyen kis területen. A régióban megtalálhatóak még látványos történelmi emlékek és várak (mohácsi történelmi emlékhely, szigetvári vár, siklósi vár), nevezetes népművészeti értékek, borvidékek, kisvasutak és különleges kulturális központok is (kaposmérői ősmagyar harcászati bemutatóhely és a somogyvámosi Krisna-falu). A természetjárók kedvelt célpontjai az abaligeti cseppkőbarlang, a villányi kőbánya őslénybemutatója, valamint a Mecsek nagy kiterjedésű erdői.

Borítókép: Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!