növényápolás

2020.11.28. 13:44

Dísznövények teleltetése: mire figyeljünk a fázósabb fajtáknál?

Vigyük védett helyre a hidegre érzékeny dézsás növényeket, és gondoskodjunk megfelelő takarásról a kint maradó kedvenceink számára!

Forrás: Shutterstock

Az edzettebb fajták tovább kint maradhatnak

Az ideális telelőhely egy 5-10 fokos, lehetőleg világos és zárt helyiség. Minél hűvösebb, annál kevesebb fénnyel beérik a növények – írja a Lakáskultúra. Legkorábban az enyhe éjszakai fagyot is megsínylő fajokat (pl. angyaltrombitát, citrusféléket, murvafürtöt) kell bemenekíteni. Az edzettebbek – pl. egyes pálmák – a zord tél érkezéséig kint maradhatnak. A leandert a száraz levelek eltávolítása után permetezzük le rovarölővel, nehogy kártevőket is bevigyünk a melegbe.

Fedjük be a növényeket!

Hó- és fagyvédő fóliák, geotextilek, valamint jutaszövet méretre vágható tekercsben vagy cserepekre, dézsákra és kisebb koronájú növényekre húzható zsák kivitelben vásárolhatók gazdaboltokban, kertészeti és web áruházakban. A fényt megszűrő, lég- és vízáteresztő polipropilén szövet alatt a növények és cserjék nem fognak befülledni vagy kiszáradni.

Nagy szél és havazás után mindig ellenőrizzük a takarásokat, a buborékfóliát pedig időről időre szellőztessük. A túlzottan szoros vagy helyenként letapadó védőburkolat rothadást okozhat. A könnyű nyári mulcsokat érdemes lecserélni a hideg ellen jobban védő anyagra, pl. fakéregre vagy vastag lombtakaróra.

Praktikus tippek

Enyhe tél esetén a kevésbé érzékeny dézsásokat védett, napos házfal mellé költöztethetjük. A deszkára vagy hungarocellre állított edényekben összekötözött növények tövét mindig védjük száraz (!) avarral, a koronájukat takarással. Magát a cserepet is körbefóliázhatjuk. Egy ilyen csomagolás belsejében 3-4 fokkal melegebbet mérhetünk, mint a kert szélnek kitett, árnyékos részén.

Az örökzöldek télen is végeznek fotoszintézist és párologtatnak, ezért rázzuk le róluk a friss havat, és a csapadékmentes időszakok fagymentes napjain ne feledkezzünk meg az öntözésükről.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!