biztosabb diagnózis

2021.03.02. 18:18

Egy új eljárással ritkábban lehet szükség biopsziára a mellrákszűréseknél

A világon először határozták meg osztrák kutatók egy nem invazív képalkotó biomarker határértékeit, aminek segítségével 30 százalékkal csökkenthető a mellrák szűréséhez használt MRI-vizsgálatokat követő, esetenként szükségtelen biopsziák száma.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A mellrák a leggyakoribb halálos rákbetegség a nők esetében, időben történő felismerése azonban jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.

Az MRI (mágneses magrezonanciás képalkotás) olyan eljárás, mely segítségével felismerhető és osztályozható a mellszöveti tumor. Egyes esetekben azonban „túl pontos”, ezért további ellenőrző vizsgálatokra, sok esetben operációra van szükség, amely utólag szükségtelennek bizonyulhat.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) szakértői először határozták meg a figyelembe veendő határértéket egy nem invazív képalkotó biomarker esetében. Ez plusz idő nélkül integrálható a vizsgálatba és 30 százalékkal csökkentheti az MRI-vizsgálatok utáni biopsziák arányát – közölte hétfőn az intézmény.

Breast " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#cancer screening recalls: simple #MRI measurement of the breast could avoid 30% of #biopsies.

Scientific findings instantly applicable in clinical practice. https://t.co/WshgMMAHUW pic.twitter.com/9aaSW7CJ43

Hozzátették: mivel Ausztriában minden radiológiai intézményben megvan a méréshez szükséges infrastruktúra, a biomarker azonnal alkalmazható.

Tíz nőből 1-2 esetében vaklármát okoznak olyan elváltozások, amelyek az MRI-képen mellrákhoz hasonlítanak. A diagnózis felállításához ekkor mintát vesznek a mellszövetből, ez viszont sok nő számára pszichés és fizikai megterhelést jelent.

A kutatók bizonyították, hogy egy speciális MRI-eljárás, a diffúziósúlyozott MRI (DW-MRI) során meghatározott határérték, a diffúziós koefficiens (ADC) információt szolgáltat arról, hogy a kérdéses elváltozásból kell-e biopsziát venni. Az MRI során erős mágneses mezők segítségével mérik, hogyan oszlanak el a testben a vízmolekulák. Ezáltal láthatóvá válnak különböző szerkezetek, például véredények. Mellrákszűrés esetén a szövet vérkeringését vizsgálják. Sok esetben nehéz megmondani, hogy a felfedezett csomó rosszindulatú vagy a szövet csak különösen sűrű, ezért jobb a vérellátottsága.

A DWI-MRI a szerkezeten belül vizsgálja a vízmolekulák mozgását és az ADC segítségével objektíven is képes mérni azt.

Paola Clauser, a MedUni radiológiai klinikájának munkatársa szerint a DWI-MRI segítségével könnyebben elemezhető az elváltozás. Az egészséges szövetben ugyanis gyorsabban „táncolnak” a vízmolekulák, mint a rosszindulatú tumorban. A karcinómákban magas a sejtsűrűség, ami akadályozza a molekulák mozgását.

A DWI-MRI legfeljebb három percig tart és jelentősen javítja a diagnózist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!