megelőzés

2019.05.08. 19:02

Egymillió magyar nem is tudja, hogy magas a vérnyomása

Sokan az ideális értékekkel sincsenek tisztában. Május a vérnyomásmérés hónapja.

Forrás: Shutterstock

A magas vérnyomásnak számos szövődménye lehet. A hipertónia felelős például a Magyarországon évenkénti 30 ezer stroke feléért is, amelyeknek veszélyét egy otthon elvégzett vérnyomásméréssel is fel lehet ismerni. Sokan viszont az optimális értékkel sincsenek tisztában – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádióban.

A Magyar Hypertonia Társaság májusban, a vérnyomásmérés hónapja alkalmából arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek tartsák a vérnyomásukat 140/90-es érték alatt

– mondta Barna István orvos.

A belgyógyász szakorvos a társaság tagjaként ezt azzal indokolja, hogy a nemzetközi felmérések azt mutatják, minél alacsonyabb valakinek a vérnyomása, annál kevesebb az esélye a stroke-ra, a szívelégtelenségre, a veseelégtelenségre vagy a szemészeti betegségekre.

Magyarországon a 140/90-es érték csak egy mutató, ami azt jelenti, hogy efelett lehet beszélni magas vérnyomásról.

Barna István szerint attól függetlenül, hogy a vérnyomás értéke természetes módon az életkor előrehaladtával egyenesen arányosan emelkedik, nem szabad engedékenynek lenni, és az embereket arra kell sarkallni, hogy a megfelelő értéken belül maradjanak, hiszen a felmérések eredményei minden korosztályra ugyanúgy vonatkoznak.

Több mint hárommillióan élnek magas vérnyomással hazánkban

Magyarországon három és fél millió ember küzd magas vérnyomással. Ennek okai közé tartozik a genetika, az életmód és, hogy nagyon kevesen ellenőrzik rendszeresen vérnyomásukat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén májusban sem csak a figyelemfelhívásra fekteti a hangsúlyt a társaság, hanem a statisztikai adatok gyűjtésére is, hiszen ezekből olyan fontos információkra lehet következtetni, mint hogy körülbelül egymillió fel nem ismert hipertóniás van Magyarországon, tehát ennyien nem tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk.

Barna István elmondta, a Magyar Hypertonia Társaság évek óta hangsúlyozza a vérnyomásmérés fontosságát: minden beteg–orvos találkozónál történjen meg az értékek mérése, de Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja is nagyon hasznos, mert ezen keresztül is fontos statisztikai adatokhoz lehet hozzájutni.

A program keretén belül május 17-én, a hipertónia világnapján szűrőnapot tart Budapesten a Duna Plaza előtt, de az ország egész területén részt lehet venni hasonló vizsgálatokon ezen a napon.

A nem megfelelő életmód fontos szerepet játszik abban, hogy ilyen magas a hipertóniával élők száma országunkban. A fiatalok körében is megjelenik a betegség, hiszen a 18 és 28 év közöttiek körében végzett felmérésekből kiderül, hogy a férfiak 10–15 százaléka magas vérnyomással él, ami a túlsúlyhoz köthető, és ami természetesen szorosan kapcsolódik az életmódhoz.

A stressz megfelelő kezelése szintén fontos, ennek leghatékonyabb módja a fizikai aktivitás. Ha ez kiegészül a megfelelő táplálkozással – szénhidrátok, nátrium csökkentése, konzerv ételek, füstölt áruk mellőzése –, jelentősen hozzájárul és segíti a hipertónia csökkentését.

Nincs olyan érték, amelyet ne lehetne visszafordítani, csupán annyit kellene tenni, hogy az okot megszüntetjük, amely a magas vérnyomást okozza, legyen szó akár a túlsúlyról vagy a túlzott alkoholfogyasztásról – fejezte be Barna István.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!