Szárazság

2018.10.16. 10:38

Egyre apad a Duna

A legnagyobb folyam fővárosi szakaszán már látszik az Ínség-szikla. Ehhez képest a Balatonban a szárazság ellenére elegendő víz van.

Ercsi, 2018. augusztus 23. A Duna Ercsinél 2018. augusztus 23-án. Az elmúlt napokban több helyen is megdõlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. Ercsinél mínusz 67 centimétert regisztráltak augusztus 21-én, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 centiméter volt. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Rekordalacsony a Duna vízszintje: hétfő reggel Esztergomnál dőlt meg a rekord, ahol a korábban valaha mért legalacsonyabb vízszint alatt három centiméterrel hullámzott a folyam. A folyó várhatóan egy-két napon belül a fővárosnál is új negatív rekordot állíthat be – írja keddi számában a Magyar Hírlap.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a lapnak elmondta: egy-két napon belül várható, hogy a budapesti, 2003-as 51 centiméteres minimumszint is megdől,

majd sorra ez fog történni lefelé végig az összes part menti településnél.

Mivel a három-négy napos előrejelzések nem jósolnak esőt a Duna vízgyűjtő területein, nem remélhető, hogy a folyam szintje érdemben emelkedjen.

Komp közlekedik a Dunán Ercsinél 2018. augusztus 23-án. Ercsinél mínusz 67 centimétert regisztráltak augusztus 21-én, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 centiméter volt.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Szabadság híd budai hídfőjének közelében található Ínség-szikla 93 centiméternél kezd látszódni, a folyam pedig hétfőn 60 centiméteren állt – fogalmazott a szóvivő.

Az OVF egyébként igyekezett felkészülni a jelenlegi helyzetre, ezért már korábban a hajózást támogató segédbólyákat helyezett el a Dunán, és az aktuális folyami helyzet bárki számára elérhető a szervezet honlapján.

Ami pedig a Balatont illeti, a tó szintje jelenleg 115 centiméter, a zsilip zárva van Siófokon, és nem is tervezik a megnyitását – mondta Siklós Gabriella. Hozzátette, a tóban a szárazság ellenére is elegendő víz van, így ott nincs szükség semmiféle beavatkozásra.

Borítókép: a Duna Ercsinél 2018. augusztus 23-án.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!