figyelemfelkeltés

2019.07.18. 18:26

Egyre több fiatal vesz részt a honvédelmi táborokban

A táborok tíz tematika mentén szerveződnek: önvédelmi, harcos, légierős, logisztikus, búvár, hagyományőrző, honvédelmi sport, túlélő, lovas és vitorlás, de az úgynevezett katonás elemek mindenhol jelen vannak..

Forrás: Facebook

Fotó: Honvédelmi tábor

Egyre több fiatal vesz részt a honvédelmi táborokban – derült ki a tárca által a Magyar Hírlapnak elküldött adatsorokból. A Honvédelmi Minisztérium tudatta, a táboroztatás elsődleges célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése a honvédelem ügye, a magyar katonák feladatai, és végső soron a katonai pálya iránt. A baloldali és liberális ellenzék által rendre hevesen támadott program rendkívül fontos szerepet tölt be a felnövekvő generáció értékrendjének kialakításában.

Tavaly tizenhat helyszínen, negyvenkét turnusban összesen ezerhatszáz fiatalnak biztosítottak kikapcsolódási és tanulási lehetőséget – míg idén már harminckét helyszínen hetvenkét turnusban kétezerkétszáz helyre várja ötnapos táboraiba a gyerekeket a tárca. Korábban, 2016-ban 351-en, 2017-ben 920-an vettek részt a programokon. Az előző években látott igényeknek engedve a minisztérium a közelmúltban úgy döntött, már a 12-13 esztendős gyermekek is eljuthatnak a táborokba, azonban annak érdekében, hogy mindenki elegendő figyelmet kapjon, a 12-15 éves és a 15-18 éves korosztály számára külön turnusokat szerveznek. A népszerűséget egyébként az is jelzi, hogy idén nyáron a 12-15 éves korosztály számára meghirdetett helyek alig egy hónap alatt elfogytak, míg a szentesi búvár tábor a meghirdetéstől számítva három és fél óra alatt betelt.

A minisztérium közölte azt is, ebben az évben olyan településeken és megyékben is szerveztek táborokat, ahol a honvédségnek nincs helyőrsége. Ezeken a pontokon az Önkéntes Területvédelmi Ezredeket hívták segítségül, akik a találkozók negyven százalékát maguk szervezték le. A táborok tíz tematika mentén szerveződnek: önvédelmi, harcos, légierős, logisztikus, búvár, hagyományőrző, honvédelmi sport, túlélő, lovas és vitorlás. A legnagyobb népszerűségnek a vitorlás, a búvár, az önvédelmi, a hagyományőrző és a harcos programok örvendenek. A tarka témaválasztásnak hála mindegyik más napirenddel dolgozik, ám az úgynevezett „katonás” elemek, azaz az ébresztő, reggeli torna, tisztálkodás, körletrend kialakítás, jelentések, alakzatban történő mozgás mindenütt jelen vannak.

Minden tábor programjában szerepelnek airsoft/paintball foglalkozások, a fiatalok elsajátíthatják az álcázási alapismereteket, a különböző túlélési- és víztisztító technikákat, de vannak a kínálatban sportversenyek, éjszakai menetgyakorlatok valamint térképolvasási feladatok is. A közös programok révén a gyerekek kiszakadhatnak a digitális világból és megtapasztalhatják, hogy a neten túl is van élet.

A minisztérium nagy súlyt fektet arra, férfi és női katonák egyaránt legyenek a táboroztatók között, s minden helyszínen legalább egy, de általában több pedagógus végzettségű katona is tevékenykedjen.

A jelentkezések és a tájékoztatás érdekében a tárca létrehozta a „Honvédelmi Tábor” közösségi oldalt a Facebook-on, további információkat a Magyar Honvédség hivatalos, Honvedelem.hu weboldalán találhatnak a szülők. Az utolsó táborok augusztus 12-16-án indulnak, eddig mintegy kétezer gyermeket írattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!