kampány indul

2019.07.01. 16:14

Életek múlhatnak azon, adunk-e nyáron vért

Ilyenkor megcsappan az önkéntesek száma, vérre azonban ugyanakkora szükség van, mint máskor.

Kiskunfélegyháza, 2019. június 14. Vért ad egy nõ az újonnan átadott, több mint egymilliárd forintból kialakított egészségügyi központban Kiskunfélegyházán 2019. június 14-én. A régi rendelõintézetbõl kialakított intézmény a város történetének legnagyobb sajáterõs beruházása. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A zökkenőmentes nyári vérellátás biztosítása érdekében véradási kampányt indít a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

Az OVSZ hétfői közleménye szerint Neked egy óra, három embernek az élet elnevezésű – július 1. és szeptember 1. közötti időszakra meghirdetett – kampány fő célja, hogy a nyári hónapokban is felhívják a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára.

Naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség, ugyanakkor nyáron a rendszeres véradók közül is elutaznak, a szabadságok, nyaralások miatt pedig csökken az önkéntesek száma

- írták.

A kampány részleteiről közölték: a véradók a kapott személyes köszönőkártyán található kódot a Vöröskereszt oldalán tölthetik fel, közöttük értékes nyeremények sorsolnak ki.

Az OVSZ emlékeztetett arra, hogy tavaly több mint 15 ezer véradóeseményen mintegy 390 ezren adtak vért. Közülük is különösen nagy az első véradók száma, a megyék közül Pest megye volt a legaktívabb – ismertették a kommünikében.

Jelenleg a 18 és 65 év közöttiek, 50 kilogrammos testsúly felettiek adhatnak vért, és két véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.

A OVSZ kitért arra is, hogy

az önkéntesek több fesztiválon, a többi között az EFOTT-on, a Művészetek völgyében és a Fezen fesztiválon is várják a véradókat.

További részletek a www.veradas.hu és a www.ovsz.hu oldalakon, valamint a vöröskereszt ingyenes véradás mobil applikációján elérhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!