Külföldi vakáció

2017.07.24. 11:31

Elveszett csomag, betegség, késés, csőd: mindent az utasbiztosításról

Fontos információk nyaralóknak.

A magyarok 2016-ban többnapos külföldi utazásaik alkalmával összesen mintegy 602 milliárd forintot költöttek 42,8 millió nap alatt, azaz külföldi útjaink során naponta és fejenként átlagosan 14 068 forintot adtunk ki a szállásra, a múzeu­mi belépőkre, az ajándékokra, egyebekre – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A külföldre utazók jelentős részének azonban már nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni. A Világgazdaság napilap összeállítása szerint kevesen tudják, hogy pontosan mire is fizet egy utasbiztosítás, így előfordul, hogy baj esetén az utazók nem igényelnek kártérítést, holott jogosultak lennének rá.

Az utasbiztosítás fedezheti többek között egy baleset után a mentés költségeit (például a helikopteres szállítás díját), az extrém sportolás következtében felmerülő ellátást, szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét, a magánkórházi ellátást, és a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát is – közölte a Vienna Life Biztosító.

Ha csődbe menne az utazási iroda

Betegség vagy baleset miatt könnyen előfordulhat, hogy meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás, így az utazó nagy valószínűséggel elbukja a már kifizetett szolgáltatások, programok árát. Kivéve, ha volt utasbiztosítása, az ugyanis megtérítheti többek között a repülőjegy és a fel nem használt utazási napok (például a szállás) költségét is. Az ügyfelek az utazási iroda csődje esetén is számíthatnak biztosítójukra, amely a megszakított utazás kapcsán például díjvisszatérítéssel, illetve a telefonköltségek megfizetésével járulhat hozzá a kárenyhítéshez – teszi hozzá Szabó Tamás.

Ha elveszik a poggyászunk vagy késik a repülőjárat

2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repülőterein, azaz minden ezer utasra 6,5 darab ilyen bőrönd jutott. Ugyanígy foghatjuk a fejünket a légitársaságok járatai­nak késése, törlése és túlfoglalása miatt is: az elmúlt 5 évben effélék 297 ezer magyar utas életét keserítették meg, akik 2300 járaton utaztak.

Ha eltűnik a bőrönd, arra számíthatunk, hogy a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyaink értékét, míg a csomagjaink 6 vagy 12 órán túli késése esetén fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járatunkkal akad probléma, általában a többletköltséget – például a szállást és az étkezést – állja.

A Vasárnap Reggelből még többet megtudhat az utasbiztosításról és sok más érdekes történetet is olvashat; keresse az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!