egészség

2019.01.29. 07:00

Évente ötszáz élet megmenthető lenne oltással, szűréssel

Évente közel ötszáz, zömében fiatal nő hal meg Magyarországon méhnyakrák miatt. Noha a betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Mácz Katalin

HPV elleni védőoltás

Fotó: MW

Az Európai Méh­nyakrák Szövetség (ECCA) 2007 óta minden év januárjában meghirdeti a Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A figyelemfelkeltő akcióhoz a szekszárdi Balassa kórház is csatlakozott. Dr. Tóth János nőgyógyász onkológus, gondozóvezető főorvos elmondta, az unióban évente harmincezer, hazánkban 450–500 nő életét követeli a méhnyakrák. Pedig a kiváltó ok, a humán papillomavírus (HPV) ma már ismert.

Már Magyarországon is elérhető a legkorszerűbb, kilenc vírus elleni oltás. A 13 éves lányok tavaly már ezt kapták meg térítésmentesen, és ezzel 98 százalékos védelmet élveznek. Azokban az országokban, ahol nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is beoltották, tíz év alatt szinte teljesen megszűntek a szemölcsös fertőzések, és nagyon lecsökkent a méhnyakrákot megelőző állapotban lévő betegek száma. Ha két-három generáció minden tagja megkapná a védőoltást, a méhnyakrák felszámolható lenne a világon.

A szakember hozzátette, ezzel együtt elengedhetetlen, hogy minden nő rendszeresen részt vegyen a szűrővizsgálaton, amely nemcsak a rák jelenlétét mutatja ki, hanem az azt megelőző állapotot is. Egyúttal tájékozódni lehet arról is, a HPV vírus jelen van-e a páciens szervezetében, ha igen, annak magas vagy alacsony kockázatú típusa(i). Dr. Tóth János kiemelte, akkor sem kell elkeseredni, ha valakinél diagnosztizálják a fertőzést, hiszen az immunrendszer az esetek 75-80 százalékában képes legyőzni azt. Amennyiben mégsem, és súlyos, méhnyakrákot megelőző állapot alakul ki, mód van rá, hogy egy kis műtéttel eltávolítsák a méhnyak beteg területét. Ez az eljárás nem okoz olyan változást a szervezetben, ami megakadályozná a további gyermekvállalást.

Manapság az előrehaladott méhnyakrák gyógyításában is nagyon nagy lépéseket tett az orvostudomány. Korszerű sugár- és gyógyszeres kezeléssel megmenthetővé váltak azok a betegek is, akik 5–10 éve még meghaltak volna.

Sok a tévhit az oltással kapcsolatban

Harold zur Hausen német víruskutató fedezte fel a humán papillomavírust, munkáját 2008-ban Nobel-díjjal ismerték el. A kutatások ezután felgyorsultak és néhány év alatt kidolgozták a védőoltást is. Kiderült, hogy a HPV családnak több mint száz tagja van. Ezek közül tíz-tizenkét magas kockázatú, rákot okozó típus. A többi vagy nem okoz kimutatható betegséget, vagy csak könnyen gyógyítható szemölcsöt, elsősorban a nemi szerveken. A jelenleg elérhető védőoltás kilenc típus ellen nyújt védettséget.

Dr. Tóth János felhívta a figyelmet arra, a korszerű vakciának legfeljebb enyhe mellékhatásai lehetnek. Ilyen például a karfájdalom, vagy a hőemelkedés. Ennek ellenére eddig tízezer jogosult kislány szülei nem engedték, hogy gyermekük megkapja az oltást. Az onkológus szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a szülők nem kellően tájékozottak, emellett félreértések is állhatnak a háttérben. Hozzátette, ő maga is szívesen segít az objektív tájékozódásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában