Jó tudni!

2021.04.05. 14:10

Ez a növény az örök fiatalság titka

A gingko növeli a szellemi teljesítőképességet, serkenti a vérkeringést, csökkenti a depressziót és lassítja az öregedést.

Forrás: Shutterstock

A ginkgo biloba vagyis a páfrányfenyő a Föld történetének legidősebb fája. Már 200 millió évvel ezelőtt, vagyis a dinoszauruszok korában is létezett. Változatlan formában megtalálható a Föld legkülönbözőbb pontján tehát mérhetetlen túlélő képességgel rendelkezik, akár élő kövület­nek is tekinthetjük. Az ősi fák Ázsiából, Kínából származnak. Magyarországon a legidősebb példány Acsádon található, melyet 1808-ban telepítettek be. Hihetetlen, de mégis igaz, egy-egy példánya akár ezer évig is elél. Levelét és magvait már az ősi kínai orvoslás is alkalmazta elsősorban asztma, a hörgők és a tüdő betegségeinek gyógyítására, valamint a kéz és a láb vérkeringésének és az agy vérel­látásának javítására – írja a Diéta és Fitnesz.

Kutatások bebizonyították

Tudtad, hogy Európában ma az egyik legelterjedtebb természetes orvosság a ginkgo, a legnépszerűbb gyógynövény[2] Németországban? Hatását a kutatók elsősorban a növény erős anti-oxidánsként működő flavonoid tartalmának tulajdonítják. A ginkgo levele megköti a szabadgyököket, s kiüríti a szervezetből.

Mit tud ez a csodás gyógynövény?

  • javítja a memóriát, serkenti az agy működését,
  • oldja a depressziót, szorongást
  • hatásos migrén ellen
  • alkalmazható asztma, allergia, Alzheimer-kór,
  • szív- és keringési betegségek esetén.
  • Gátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát a vérrögképződést.
  • A magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást viszont növeli, tehát normalizáló szerepet tölt be.
  • Jól használható máj- és veseproblémák, különböző gyulladások, impotencia, fülzúgás (tinnitus), időskori halláscsökkenés, látászavarok, szédülés (vertigo), aranyér esetén.
  • Elősegíti a szervezetben a glukóz hasznosítását, ezért jól alkalmazható cukorbetegeknél.
  • Nincs nehéz öregség

    Minthogy általában véve javítja a szervezetben a keringést, adagolása csökkenti az öregedéssel együtt járó kellemetlen tüneteket, fokozza a munkabírást, gyorsítja a sebek gyógyulását, hasznos visszérgyulladás utáni állapotban, sőt még a bőrre is jó hatással van. idegesség, az emlékező- és a koncentrálóképesség zavarai.

    Hallottad már?

    A második világháborúban a Hiroshimára mért kíméletlen atomtámadás után az első növény egy Ginkgofa volt, amely kihajtott. Természetes kártevői nincsenek, esetleg az erős fagy okozhat sérüléseket a fiatal növények törzsén, ezt viszonylag lassan, de kiheveri.

    Házilag nem készíthető el!

    Fontos megjegyezni, hogy a ginko azon különleges növények közé tartozik, melyeket házilag nem lehet felhasználni. Tehát nem érdemes otthon termeszteni, s teaként fogyasztani, hiszen hatóanyaga csak komoly szaktudás és előkészítés után válik elérhetővé. Ma azonban már szerencsére kivonat, tabletta, és tinktúra formában is megvásárolhatod.

    Borítókép: illusztráció

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!