tüzes társ

2017.11.27. 16:27

Ez a jó fűtés titka

Kályha, kandalló, esetleg elektromos fűtés? Több alternatíva van, mint elsőre gondolnánk!

Minden otthonnak megvannak a maga adottságai, amelyek meghatározzák, hogy milyen fűtési lehetőségek közül választhatunk, egészen más megoldások kínálkoznak például egy családi házban vagy egy többlakásos társasházban.

A jó fűtés alapja nem más, mint a rendszerben való gondolkodás: akkor működik igazán jól, ha szabályozható, állítható és vezérelhető. A társasházak gázfűtésénél általában a kéménybélelés az első olyan probléma, ami miatt a tulajdonosok elgondolkodnak alternatív lehetőségeken; ez legtöbbször elektromos fűtést, kályhát vagy kandallót jelent.

  • Az elektromos fűtés előnye, hogy a beépítés és a karbantartás egyaránt olcsó. Nem kellenek gépésztervek, karbantartás nélkül is üzemel, kevés benne az olyan alkatrész, ami tönkre-mehet. Kisebb akadályt csak a villanyóra bővítése jelenthet. Sajnos még mindig az él a köztudatban, hogy az elektromos berendezések sokat fogyasztanak, s így drágák, de ez nem fedi a valóságot, mert a mai panelek egészen más elven működnek, mint a régiek.
  • Az alternatív fűtési módszerek közül egyre népszerűbbek a kályhák, kandallók, amelyek akár az egész házat képesek be-fűteni, ha centrálisan, a ház közepén helyezkednek el, összenyitható terekkel.
  • Ezekhez kiegészítésként szerelhetők vízteres (ahol a víz cirkulál), illetve légtechnikás elosztó rendszerek; az utóbbi esetben a kandalló forró levegőjét juttatjuk el a ház többi részébe. Ezekhez jó kiegészítés lehet egy-egy elektromos radiátor, ami egyedi termosztáttal pótolja a hiányzó hőt.
  • A legszélesebb körben elterjedt fűtési módok (vagyis a vegyes tüzelésű kazán és a gázfűtés) mellett, illetve helyett ma már számtalan egyéb megoldás is rendelkezésünkre áll, egyes esetekben ráadásul a telepítés is egyszerűbb, hiszen nem kell az egész házat befutó csőhálózatot kiépíteni. A lényeg tehát valóban az, hogy rendszerben gondolkodjunk, hiszen az otthonunk adottságainak megfelelő és jól szabályozható rendszerrel annyit spórolhatunk, ami néhány év alatt behozza az árát.

    Borítókép: Shutterstock/Andrey Popov

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!