Új felfedezés

2019.01.05. 08:17

Mi állhat a többszörös vetélés hátterében?

Eddig a szakemberek úgy vélték, hogy a többszörös vetélés az anya egészségével – immunproblémákkal, gyulladásokkal – kapcsolatos.

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést – derítették ki brit kutatók egy kisebb tanulmányban.

Az Imperial College London tudósai 50 olyan férfi spermájának minőségét vizsgálták meg, akiknek partnere három vagy több vetélésen esett át egymás után.

A Clinical Chemistry tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban felfedték, hogy

a vizsgálatba bevontak spermájában magasabb szintű DNS-károsodást észleltek azokhoz a férfiakhoz képest, akiknek partnere nem szenvedett vetélést.

A kutatócsoport reméli, hogy felfedezésük új utakat nyithat a vetélés kockázatának csökkentésében – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

Nagy-Britanniában minden 50 párból egyet érint a többszörös vetélés, amely a magzat három vagy több esetben való elvesztését jelenti a várandósság 20. hete előtt.

Az orvosok most kezdik megérteni, hogy a sperma egészsége is szerepet játszik ebben. „Hagyományosan az orvosok a nőkre összpontosították figyelmüket, amikor a többszörös vetélés okait kutatták. A férfiak egészségét, spermájuk egészségét nem vizsgálta senki” – idézte Channa Jayasenát, az Imperial orvostudományi tanszékének kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét a hírportál.

„Ez a kutatás növelte azon bizonyítékok tárházát, amelyek azt jelzik, hogy

a sperma állapota meghatározza a várandósság egészségét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a sperma fontos szerepet játszik a placenta kialakulásában, amely a magzat oxigén- és tápanyag-ellátásában létfontosságú” – tette hozzá.

Az 50 férfi spermavizsgálatának eredményeit összevetették 60 önkéntes férfi spermájának minőségével, akiknek partnere nem esett át vetélésen.

A többszörös vetélést szenvedett nők partnereinek spermájában a DNS-károsodás kétszerese volt a kontrollcsoporténak.

A kutatók szerint a DNS-károsodást az úgynevezett oxidatív stressz okozhatja. Az oxidatív stressz a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti. Az ondóban lévő sejtek molekulákat hoznak létre a sperma baktériumoktól és gyulladásoktól való védelmére. Ha a molekulák túlságosan nagy koncentrációban vannak jelen, az jelentős károsodást okozhat a spermasejteknek.

A tanulmány eredménye felfedte, hogy a többszörös vetélést szenvedett nők partnereinek spermáiban négyszeresre növekedett a oxidatív stressz szintje a kontrollcsoporthoz képest. A kutatócsoport most az vizsgálja, mi válthatja ki ezt.

„Bár a tanulmányba bevont férfiak egyike sem szenvedett gyulladástól, mint például a klamídia – amelyről köztudott, hogy hatással van a sperma egészségégre -, lehetséges, hogy korábbi fertőzésből visszamaradt más baktérium időzött a dülmirigyben, amely az ondót termeli. Ez okozhat állandó magas szintű oxidatív stresszt” – magyarázta Jayasena.

Hozzátette, egyre több bizonyíték van arra, hogy az elhízás rontja a sperma egészségét, mivel a testzsír magas szintje növelheti az oxidatív stresszt.

Ezért a kutatócsoport megvizsgálta az 50 férfi metabolikus egészségét, mérte súlyát, koleszterinszintjét.

A vizsgált 50 férfi kicsit idősebb volt ugyan a kontrollcsoportnál – átlag 37 éves szemben az utóbbi 30 évével, és kissé túlsúlyosabb. Most vizsgálják azt, hogy ezek a tényezők szerepet játszhatnak-e az oxidatív stressz szintjében.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!