Felelősség

2019.12.20. 09:44

Ezeket fontolja meg, ha élő állatot ajándékozna karácsonyra!

A szenteste még örömet okozó kedvencek az ünnepek után unott teherként sokszor az utcára kerülnek – figyelmeztetnek karácsony előtt az állatvédők.

Forrás: Shutterstock

A házi kedvencek felelős tartásához arra alkalmas tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges – hangsúlyozza Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, aki szerint az adventi vásárlási dömpingben sokan gondolkoznak azon, hogy élő állatot ajándékozzanak szeretteiknek. Az állatvédők tapasztalata azonban az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak, ezért az embereket tudatos vásárlásra kérik.

Közleményükben kifejtik, bár az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak, mégis azt tapasztalják, hogy a szürke hétköznapokban az állatról való gondoskodás a munka vagy a tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz, sőt nemegyszer az is előfordul, hogy az állatok a rossz tartási körülmények miatt nemegyszer elpusztulnak. Valószínűleg így járnak az utcára tett állatok is.

Az ünnepek után...

Jó ha tudjuk, hogy az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot – és megannyi más ajándékba kapható állatot – legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák és macskák szaporítói azonban ritkán veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok.

Mit ajándékozzunk?

Élő állat helyett van alternatíva – mondják az állatvédők, akik szerint inkább plüssfigurákat ajándékozzunk szeretteinknek, vagy készítsünk nekik saját kezűleg meglepetést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!