Nyári programok

2019.05.28. 19:30

Ezért érdemes táborozni a gyerekeknek

Közeleg a vakáció, a szünidő megtervezése nem is lehetne aktuálisabb. Íme néhány megfontolandó érv amellett, hogy a fiatalok ne a négy fal között töltsék az idejüket!

Zánka, 2017. július 4. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna gyermekotthonából érkezett gyermekekkel sárkányhajózik a zánkai Erzsébet Üdülõközpont és Táborban 2017. július 4-én. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Lassan közeledik az óvodai, iskolai nyári szünet, ami nem csak a családi nyaralás megtervezését, de a gyermekünk vakáció alatti felügyeletének megszervezését is fontos napirendi ponttá teszi. A táborok kiváló alternatívát jelentenek, hiszen a csemeténk szórakozás közben sajátíthat el egy csomó olyan képességet, aminek az életben is nagy hasznát veszi később – írja a csalad.hu, amely cikkében öt fontos érvet sorakoztat fel a nyári táborozás mellett.

1. Új dolgokat próbálhat ki

Táborozás közben olyan új helyzetekbe kerül, amelyek kibillentik őt a komfortzónájából, ezáltal új élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhat. A hétköznapi mókuskerékből kiszakadva lehetőséget kap rá, hogy új dolgokat próbáljon ki, esetleg új hobbikat ismerjen meg, amiket a későbbiekben is szívesen űz majd – hívja fel rá a figyelmet az írás.

2. Különböző szociális készségeket sajátíthat el

A cikk azt is hangsúlyozza, hogy a táborban a nebulók megtanulnak csapatban együttműködni. Ez alkalmazkodásra, toleranciára, mások nézőpontjának meghallgatására és felelősségteljes döntéshozásra neveli őket. A természetbe „száműzetve”, lekapcsolódva a technológiai eszközökről (telefonról, tabletről) fiunk-lányunk kommunikációs képességei is aktívan fejlődnek.

3. Megtanul egyedül megbirkózni egy-egy problémával

Egy gyermek életében sokszor a tábor az első olyan élethelyzet, ahol úgy érezheti, ő irányítja a saját életét. Mivel nincs jelen a szülő, megtapasztalhatja, hogy milyen, amikor egyedül kell kiállnia saját magáért. Természetesen szülőként a széltől is óvnánk a gyermekünket, de egyáltalán nem biztos, hogy azzal teszünk jót neki, ha próbáljuk minden „éles” helyzettől megkímélni. Táborozás alatt biztonságos környezetben próbálgathatja ezt a képességét is – ismertetik.

4. Magabiztosabb lesz

Az előző pontból következik, hogy azáltal, hogy rájön, egymaga is képes megoldani bizonyos konfliktushelyzeteket, sikerélményeket gyűjt, így magabiztosabb lesz, amit később akár az iskolában is kamatoztathat.

5. Fejlődik a személyisége

A közösségben, szigorú kötöttségek nélkül eltöltött idő alatt gyermekünk saját magát is jobban megismeri, fejlődik, alakul a személyisége, kibontakozhat a kreativitása. Nem beszélve arról, hogy táborozás közben olyan fantasztikus élményeket gyűjthet és barátságokat köthet, amelyek életre szólóak lehetnek – olvasható a cikkben.

Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna gyermekotthonából érkezett gyermekekkel sárkányhajózik a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban 2017. július 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!