a japánoknak bejött

2017.11.28. 14:03

Ezzel az apró trükkel sokkal jobban fogják kedvelni a többiek

Gondolná, hogy elég néhány mozdulat ahhoz, hogy mások szimpatikusabbnak találják?

A legtöbb ember szereti, ha mások kedvelik, figyelnek rá és jól érzik magukat a társaságában. Az, hogy ki mennyire népszerű a többiek körében, nagyban függ az illető adottságaitól, személyiségétől, megjelenésétől, és a viselkedésétől is. Ezek közül az utolsó kiemelten fontos, hiszen ha a viselkedésen változtatunk, látványos sikereket érhetünk el társas kapcsolatainkban.

Jól sejtették ezt a japán Hokkaido Egyetem kutatói is, akik azt a meglepőnek tűnő felfedezést tették, hogy ha finoman bólogatunk beszélgetés közben, 30 százalékkal leszünk szimpatikusabbak, kedvelhetőbbek partnerünk szemében, mint ha mozdulatlan fejjel tennénk ugyanezt. Az eredmények ráadásul nemtől függetlenek: a férfiakra éppúgy igazak, mint a hölgyekre nézve.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az udvarias bólintás, (esetleg gyors, finom meghajlás) Japánban igen általános kifejezési formája a hálának és a tiszteletnek, az emberek gyakran a leghétköznapibb szívességeket is apró biccentéssel köszönik meg egymásnak.

A dolognak van egy érdekes apropója is: a szakértők nem győzték elemezni azt a nemrégiben készült videófelvételt, amelyen Donald Trump amerikai elnök a japán uralkodópárt, Akihito császárt és Micsiko császárnét üdvözli. Elődeitől eltérően ugyanis a jelenlegi elnök kézfogását nem kísérte meghajlás, tiszteletét csak egy apró fejmozdulattal jelzi.

Az eredmények igen biztatóak, az efféle felfedezések ugyanis a digitális világban óriási fejlesztési lehetőségekkel kecsegtetnek, hiszen az alkotók a figurákat jóval emberszerűbbé, kedvelhetőbbé varázsolhatják.

A kutatók ugyanakkor óva intenek attól, hogy a jelenlegi kutatásból túlságosan messzemenő következtetéseket vonjunk le, hiszen – bár a főhajtás a világ jó részén hasonló jelentést hordoz – kultúránként lehetnek eltérések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!