antibiotikummal

2019.05.14. 19:09

Fertőzések ezreit lehetne megelőzni a fogós vagy vákuumos szülés után

Az anyának adott egyetlen adag antibiotikummal meg lehetne előzni a vákuummal vagy fogóval segített szülések utáni fertőzések majdnem felét egy kutatás szerint.

Forrás: Shutterstock.com

A Lancet brit orvosi lapban hétfőn közölt tanulmányban azt írták, hogy így évente több mint 7 ezer anyai fertőzést lehetne megelőzni Nagy-Britanniában és mintegy 5 ezret az Egyesült Államokban.

Az eredmények alapján arra hívták fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetet (WHO) és a nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy az eredmények fényében változtassanak az irányelveken.

A vákuummal vagy fogóval segített szülések után antibiotikum nélkül 16 százalék a fertőzések aránya, a császármetszések után 25 százalék.

A kutatók szerint

a világon 19 500 nő halt meg a terhességgel összefüggő fertőzések miatt 2016-ban, de minden egyes halálozásra 70 súlyos fertőzés jut, nem ritkán hosszú távú szövődményekkel.

A kutatók 3420 brit nő adatait vizsgálták meg. Azt is megállapították, hogy minden 100, megelőzésképpen adott adag antibiotikum 168 további adag antibiotikum felírását teszi feleslegessé, mivel kevesebb lesz a szülés utáni fertőzések száma.

Ezt azt jelenti,

hogy 17 százalékkal lehetne csökkenteni az antibiotikumok használatát, ha a vákuumos vagy fogós szüléseknél megelőznék a fertőzéseket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!