Ország-világ

2020.06.19. 09:59

Fontos egészségmegőrző mozgalom indult (videó)

Elindult az egészségügyi szervezeteket, sportegyesületeket, háziorvosokat és egészségügyi szakembereket, edzőket, edzőtermeket és sportlétesítményeket összefogó Mozgástér Mozgalom.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Motortion Films

A szervezet a közleményében kiemeli, céljuk, hogy azokat az embereket is mozgásra bírják, akiknek nincs kellő motivációjuk, idejük, esetleg anyagi lehetőségük vagy ötletük.

„A Mozgástér egy platformon kapcsolja össze a mozogni vágyókat vagy azt csak fontolgatókat a környezetükben lévő lehetőséggel, úgy, hogy

egészségi problémájuknak megfelelően szűri, illetve célzottá teszi az ajánlatokat, és külön programokat ajánl azoknak a fogyatékos embereknek is, akik sportolni szeretnének”

- írták.

A mozgalom célja, hogy öt év alatt 500 ezer, eddig mozgásszegény életmódot folytató ember számára váljon életformává a heti rendszerességű testmozgás az egészségmegőrzés erősítése, illetve a betegségmegelőzés támogatása érdekében.

A mozgalom kéthetes kihívásai pénteken a fekvőtámasz-kihívással indulnak a Mozgástér Facebook-oldalán,

2020 őszétől pedig térítésmentesen lehet majd részt venni a magyarországi egészségmegőrző mozgástevékenységek piacát rendszerbe foglaló Mozgástér Mozgalomban.

Dechert Áron, a Mozgástér Mozgalom ötletgazdája elmondta: a rendszer lényege, hogy komplex motivációs bázist biztosít a rendszeresen mozgó és a sosem mozgó emberek számára is, segítve az életmódváltást. Hozzátette, terveik szerint őszre több ezer mozgástérszereplő és -felhasználó csatlakozik a mozgalomhoz, és addigra az ezer tematikus mozgásforma-workshop visszajelzései és tapasztalatai alapján pontosan látják, hogy hol, melyik területen mi a feladat.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa hangsúlyozta, ahhoz, hogy sportoló nemzetté váljon Magyarország, nagy szükség van egy integráló rendszerre a hazai szabadidősport szférában. Meglátása szerint

javítani kell a magyar elhízási statisztikán, amely szerint a magyar lakosság több mint ötven százaléka soha nem sportol és mozog.

Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke a Mozgástér Mozgalmat olyan hiánypótló projektnek nevezte, amely sikeres megvalósítás esetén képes lehet több százezer embert motiválni a rendszeres testmozgásra. „A Magyar Szabadidősport Szövetség elnökeként az elmúlt években magam is azon dolgozom, hogy dinamikusan legyünk képesek növelni a heti rendszerességgel mozgó emberek számát, és a Mozgástér rendszer ebben a folyamatban hatékony szerepet tölthet be” – mondta.

A közlemény szerint az induláskor 600 színtér, 80 ezer felhasználó, 850 sportszakember és közel 8000 sportoló tagja a rendszernek. Emellett a Mozgástér Mozgalom 500 mozgásszervezővel, illetve 1800 háziorvossal kezdte meg a szakmai egyeztetéseket.

A mozgalom a Mozgástér pályázatokon keresztül sporteszközök beszerzéséhez is nyújt majd támogatást, a projekt szakmai együttműködő partnerei az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportegyesület, a Magyar Szabadidősport Szövetség, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége, a Magyar Sportmenedzsment Társaság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, és Szabadidősport Szövetsége, háziorvosok és szakorvosok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!