Járvány

2020.03.25. 14:20

Hamarosan újra találhatunk élesztőt a polcokon

Hiánycikké vált az élesztő a hazai élelmiszerüzletekben a koronavírus-járvány miatti felvásárlási láz következtében. A hazai előállítást végző budapesti Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft. az ilyenkor szokásos mennyiség többszörösének kiszállításával igyekszik növelni a kereskedelmi kínálatot.

Forrás: Shutterstock

Napok óta nem kapható élesztő az élelmiszerboltok jelentős részében, és a növekedés.hu-nak nyilatkozó kereskedők szerint egyelőre bizonytalan, hogy a termékből mikor tudnak újra rendelni.

Valószínűsíthető, hogy élesztőhöz főként a kisebb üzletek jutnak hozzá a megszokottnál sokkal nehezebben, illetve több helyütt egyelőre nem látják, megrendeléseiket a szállító mikor tudja teljesíteni – számol be a portál.

Az élesztő egyértelműen azért tűnt el a boltokból, mert a hazai lakosság a koronavírus-járvány miatt otthoni készletezésbe kezdett. Ennek nyomán kereskedői tapasztalatok szerint egyes fogyasztók az utóbbi időszakban több tucatszám vásárolták fel a csomagolt élesztőt – írja a lap.

A lakossági készletezési láz az oka, hogy az élesztő a hazai üzletek hűtőiből pillanatok alatt kiürül – erősítette meg a növekedés.hu-nak Kató Péter, az előállítással foglalkozó Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint ugyanakkor nincs szó arról, hogy a termék a hazai kereskedelemben egyáltalán ne lenne kapható, csak az üzletekből folyamatosan kifogy a megnövekedett vásárlások miatt.

A Lesaffre most a korábbi kínálati helyzetet jóval meghaladó ütemben végzi üzleti tevékenységét, és az ebben az időszakban megszokott mennyiségek többszörösét szállítja ki a kereskedelemnek. A vezérigazgató szerint a cég is a három hete tartó készletezési láz lecsengését várja.

Élelmiszerkereskedők a tömeges élesztőfelvásárlásokat elsősorban annak tulajdonítják, hogy a lakosság tartott attól, nem lehet majd kenyeret kapni a boltokban. Így nem csak lisztet raktározott be, hanem a bolti élesztőkészleteket is kimerítette.

Gabonaágazati szakértők ugyanakkor a növekedés.hu-nak már korábban egyértelműsítették, hogy alapanyag szempontból sem a lisztnél, sem a kenyérféleségeknél és a péksüteményeknél nem lehetnek ellátási problémák, ezért nincs ok élelmiszerfelvásárlási pánikra.

A magyar lakosság normál körülmények között évente átlagosan mintegy 110 ezer tonna zacskós kiszerelésű lisztet vásárol meg, de a malomipari kapacitások megvannak ahhoz is, hogy a cégek ennél jóval nagyobb igényeket is kielégíthessenek.

A tavalyi búzatermésből pedig még több millió tonna található a hazai raktárakban, így a molnárok a sütőipari lisztmegrendeléseknek is folyamatosan eleget tudnak tenni.

A gazdálkodók az idén nyári búzaterméshez szükséges vetőmagokat már tavaly ősszel elvetették, és ágazati nyilatkozatok szerint a kellő inputanyagok is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a termelők a tavaszi munkákat megkezdhessék. Így a koronavírus-járványnak egyelőre nincs olyan következménye, amely az új búzatermést veszélyeztetné.

Borítókép: illusztráció

Címkék#élesztő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!