hátborzongató emlékek

2019.04.25. 10:57

Hideg Krisztián: tán az égiek akarják, hogy többé ne üljek jetskire

Az ismert ralist a jetski balesetéről kérdezték, amely anno szó szerint is derékba törte egy időre az autóversenyzői karrierjét.

2001. május 20-án egy jetskibalesetben megsérült az akkor 27 esztendős rali versenyző – Hideg Krisztián. A családja, a sporttársai és még rengeteg ismeretlen azon aggódott az elkövetkezendő hetekben, hogy a fiatalember egyáltalán életben maradjon - írta meg a LikeBalaton.

„A vízi jármű a derekánál ütközött a fiatalembernek, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. Azonnal a kaposvári kórházba szállították, majd másnap reggel helikopterrel Pécsre, a POTE klinikájára vitték, ahol még aznap délután megoperálták. Több helyen eltört a csípőcsontja és komoly belső sérüléseket is szenvedett, de információink szerint az öt órán át tartó műtéttel sikerült stabilizálni az állapotát” – olvashatjuk a korabeli beszámolóban.

2007-ben – hat évvel a jetski baleset után– még mindig úgy nyilatkozott a Somogymegyei Hírlap újságírójának: „Tán az égiek akarják úgy, hogy többé ne üljek jetskire”. Akkor arról szóltak a híradások, hogy az egyébként 33 esztendős kaposvári fiatalember úgy érzi magát mint egy 70 esztendős bácsika.

Nem történt semmi különös, csak éppen egyik pillanatról a másikra öregedtem vagy ötven évet. Sokszor úgy érzem magam, mint egy hetvenéves bácsika. Megérzem az időjárásváltozást – nem bírom a hideget – , s időnként annyira belázasodok, hogy egész nap fel sem tudok kelni az ágyból. A súlyos balesetem miatt mindkét lábam részlegesen lebénult, de ettől függetlenül szinte semmit nem kellett változtatnom a vezetési technikámon. Annyi van csupán, hogy a jobb lábammal már nem tudok annyira hatékonyan fékezni. Ez azonban nem oszt és nem szoroz különösebben, hiszen a raliversenyeken már jó 8–10 éve a ballal tapossuk a fékpedált.”

Hideg Krisztián azok után, hogy a jetski balesetet követően az életét ugyan megmentették az orvosok, de lebénult a lába, mindent megtett, hogy így vagy úgy, de mihamarabb visszatérhessen a normális életébe. Ahogy azt 2007-ben nyilatkozta: nem volt könnyű.

„A 2003-as év egy az egyben arra ment rá, hogy felépüljek. Mindent a mielőbbi gyógyulásomnak rendeltünk alá, teljesen lenulláztuk a családi kasszát. Ekkor ismertem meg az igazi barátaimat, akik a bajban is kitartottak mellettem.”

2016-ban még mindig élénken élt – a közben újra intenzíven autóversenyzőben – annak a régi, majdnem halálos jetski balesetnek az emléke. Így nyilatkozott róla:

„Utólag bevallhatom, tartottam az elmúlt hétvégétől. Nem konkrétan a verseny, mintsem inkább a rossz emlékeim miatt, amik május 20-ához kötnek. 15 évvel ezelőtt ugyanis ekkor volt a súlyos jetski balesetem. Az egyik gyorsasági rajtja ráadásul percre pontosan akkor volt, amikor megtörtént az eset. Nagyon frusztrált ez az emlék, plusz feszültséget jelentett számomra…”

A 18 évvel ezelőtt történt baleset kapcsán a LikeBalaton is megkérdezte a raliversenyzőt: hogyan sikerült újraépítenie az életét azután, hogy egy jetski baleset miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett.

https://www.facebook.com/hidegrallyteam/photos/a.213668885333454/2129956360371354/?type=3

 

„Ez a baleset 2001-ben volt, olyan régen, hogy már nem is emlékszem rá tisztán. A baleset után azonban volt egy hosszú rehabilitációs folyamatom. Újra kellett tanulni járni és még nagyon sok mindent…”

Borítókép: a Hideg Rally Team közösségi oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!