Képernyőbetegség

2019.01.09. 07:31

Hisztit, viselkedési zavart okozhat a kütyüzés a gyerekeknél

Viselkedési-, tanulási- és lelki zavarokhoz vezethet, ha egy fiatal túl sok időt tölt az okoseszközök használatával – állapította meg egy amerikai kutatás.

A gyerekek lassan egyéves korukra jutnak el oda, hogy akár a mesét is el tudják indítani a kütyün, amit a szülők eleinte kuriózumként csodálnak, majd pedig sokan a lefoglalás legjobb módjának találnak – írja a csalad.hu. A cikk azonban kiemeli: az okoseszközök használata pillanatok alatt válhat romboló hatásúvá.

A cikk a Preventive Medicine Reports nevű szaklapban megjelent amerikai tanulmányt összegzi. A kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a képernyő milyen hatást gyakorol a fiatalok lelki és szellemi egészségére. A megállapítások riasztóak: a tudósok ugyanis azt találták, hogy

akár egyetlen monitor előtt töltött óra után a fiatalok érdeklődése csökkenhet, veszíthetnek az önkontrolljukból, és érzelmileg is instabilabbá válhatnak.

Mindemellett megnövekszik a hajlamuk a szorongásra és a depresszióra. A megállapításokat mindegy negyvenezer ember, azon belül is 2 és 17 év közötti ifjoncok adataiból, egy amerikai állami felmérés bejegyzéseinek feldolgozása után tették a kutatók – foglalja össze a cikk.

Mint írják,

a legnagyobb veszélyben a 14-17 év közöttiek vannak,

de kiderült az is, hogy a fiatalabbak jelentős részére is rossz hatással lehet a digitális világ. Az óvodás ifjaknál például összefüggést találtak a megnövekedett médiahasználat és a hisztik, pontosabban az önkontroll időleges elvesztése között. A szorzószám kétszeres volt azokhoz képest, akik nem nyomkodtak kütyüket.

Azoknak a 11-13 év közöttieknek a kilenc százaléka, akik minden nap átlagosan egy teljes órát az eszközök társaságában töltenek, csökken az új ismeretek iránti kíváncsiságuk.

Minden negyedik ifjoncnál hasonló a helyzet azok esetében, akik napi hét órán át bűvölik a képernyőt – áll a csalad.hu cikkében.

A szakemberek azt ajánlják, hogy minél kevesebb időt töltsenek a fiatalok a gépek előtt, ez pedig egyértelműen a szülők felelőssége is. Pláne azokban az esetekben, amikor még beszélni nem, vagy csak alig tud a fiatal. Jó dolog, hogy elfoglalja magát, ráadásul a “modern technológiával”, azonban a digitális világban töltött túlzottan sok idő megtépázhatja önbecsülését és rossz hatással lehet a más emberekkel meglévő kapcsolatára.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!