tanévkezdés

2019.08.20. 12:15

Hogyan válasszunk iskolatáskát?

Gyermekünknek szeptembertől mindennapos társa lesz az iskolatáska, ami – ha helytelenül választunk – akár váll- és hátfájdalmakat is okozhat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Romrodphoto

A csalad.hu összegyűjtötte, mire érdemes figyelni vásárláskor!

Divat helyett minőség

Lehet, hogy a táskaakciók alatt nagy a kísértés, hogy egy olcsó, ám annál divatosabb hátizsákot szerezzünk be, de ne tegyük. Egy ilyen táska élettartama valószínűleg mindössze néhány hét, netán hónap lesz, azután újabb táska után kell néznünk. Szóval érdemes inkább most beruházni és lecsapni egy strapabíró, minőségi darabra. Nézzük meg, kellően erős-e az anyag, amiből készült. Nem foszlik valahol? Nem fog könnyen szétválni az öltések/perforáció mentén? A cipzár minden esetben legyen anyaggal bevonva, ami megvédi az esőtől!

A méret a lényeg

Ha nem jó a táska mérete, akkor a gyermek helytelenül fogja tartani magát a viselése közben, ami egyenes út a hát- és vállfájdalomhoz. Ezért amikor iskolatáskát választunk, legyen a legfontosabb szempont a tökéletes méret és a kényelem! Íme néhány gyakorlati tanács ehhez.

1. Válasszuk ki a megfelelő méretet: A táska szélessége nagyjából a gyermek hátának szélességével megegyező legyen. Magyarán egy kisgyermek ne hordjon felnőtt hátizsákot. A táska felső részének ideális esetben 5-6 centivel a váll alatt kellene kezdődnie és a deréknál vagy kicsivel a derék fölött végződnie.

2. Fontos az ergonomikusan kialakított, jól szellőző hátrész: Ez kíméli a kicsi gerincét, meleg időben pedig nem izzad bele.

3. Széles, párnázott, állítható vállpántja legyen: Ez a kényelem és a súlyterhelés csökkentése miatt fontos. Lényeges, hogy egyenlő hosszúságúra állítsuk a vállpántokat és a gyermekünk ne hordja félvállon az iskolatáskáját.

4. Sokzsebes, sokrekeszes táskát keressünk: Ezzel a jobb súlyeloszlást biztosíthatjuk. A nehezebb könyvek vagy tárgyak kerüljenek a gyermek hátához közel, a könnyebbek pedig az első zsebekbe. Természetesen a rendszerezés szempontjából sem utolsó.

5. A táska súlya sose haladja meg a gyermek súlyának 15%-át: A táska és annak tartalma tényleg maradjon ezen érték alatt. Ez egy 45 kilós gyermek esetében maximum 6 kilót jelent. A legújabb modellek között már találunk 1 kg alattit is.

6. Stabil talprész: Alsósoknak különösen, de nagyobb gyermekeknek is előnyös, ha a táskának kemény műanyag talpa van, így stabilan a földre helyezhető és a könyvek is jobban állíthatók a belsejében.

7. Nem árt, ha vannak rajta fluoreszkáló, fényvisszaverő elemek: A gyermekünk biztonsága érdekében, egyedül, esőben, ködben való közlekedéshez nélkülözhetetlen.

8. Vásárlás előtt próbáljuk ki: Vigyünk magunkkal néhány dolgot, amit normál esetben a táskában fog hordani a gyermekünk (pl. pár tankönyvet, kulacsot), tegyük bele a választott darabba és felvéve ellenőrizzük a súlyeloszlást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!