Főzési praktika

2021.01.24. 15:40

Így készítsen tökéletes nokedlit!

Megmutatjuk, mivel lehet nagyon hibázni.

Forrás: Shutterstock

Nokedlit készíteni nagyon egyszerű, gyorsan meg is vagyunk vele. Azt gondolhatnánk, hogy elronthatatlan, pedig valójában sok helyen véthetünk hibákat: nemcsak a bekeverésnél, de még a szaggatásánál is. Az Origo összegyűjtötte azokat a „szabályokat, amelyekre nem árt figyelni, ha nokedlit készítünk. Így biztosan tökéletes lesz a végeredmény.

1. A nokedlihez lisztre, tojásra, sóra, zsiradékra és vízre van szükség. Ezek aránya kiemelkedő fontosságú, hiszen

a mennyiségük és a tészta állaga is hatással van a végeredményre.

Dolgozzunk a következő mennyiségekkel: 500 gramm finomliszt, 3 darab tojás, só ízlés szerint, majd annyi víz, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy.

2. Mielőtt nekifognánk a nokedlitészta elkészítésének, tegyük fel a vizet forrni. Szórjunk bele sót, öntsünk bele egy kis olajat is, amikor zubog, vegyük takarékra a lángot, és nekiláthatunk a tésztának.

3. Először tegyük a lisztet egy tálba, csináljunk egy mélyedést a közepébe. Oda üssük bele a tojásokat. Sózzuk, és lassan adjuk hozzá a vizet. Közben keverjük fakanállal, míg tökéletes állagú lesz – nem túl kemény, nem túl lágy. A palacsintatésztánál sűrűbb állagú keveréket kell kapnunk.

Nem kell sokáig dolgozni vele, ahogy az alapanyagok összeálltak, elkeveredtek, már szaggathatjuk is a tésztát. Ne hagyjuk pihenni!

4. Tegyük a nokedliszaggatót a fazék tetejére, hagyjuk egy kicsit átmelegedni. Kezdjük el beleszaggatni a nokedlit, érdemes minél gyorsabban dolgozni. Adagonként szaggassuk bele a tésztát, közben keverjük meg, ne tapadjanak össze.

Azért nem szabad egyszerre sok tésztát kiszaggatni, mert ha nincs elég hely a lábasban, szintén összetapad.

5. Amikor a nokedli kész, feljön a víz felszínére. Ekkor szűrővel kiszedjük, lecsorgatjuk. Az első adagot már tehetjük is egy tálba. A tapadásveszély ezen a ponton is fennáll, ezért adjunk hozzá egy kis vajat, jól keverjük át. Amint a vizünk újra forr, akkor szaggassuk bele a következő adagot.

6. Minden edényt, amit használtunk, áztassunk be vagy mossuk el azonnal, mert a tészta rá fog száradni. Később kínszenvedés lesz elmosni az edényeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!