szereti a hazáját

2019.09.18. 13:15

Itthon akar boldogulni a világbajnok bútorasztalos fiú

Bár felmenői között sem ács, sem asztalos nincs, a szakmák világversenyén mégis aranyérmet nyert Simon Krisztián. Ennek alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kitüntette a 20 éves fiatalembert.

Forrás: Ripost

Az oroszországi Kazanyban rendezték meg a szakmák versenyét, immár 45. alkalommal. A WordSkills világversenyen 63 ország 1354 fiatal szakembere vett részt, közülük 24-en Magyarországot képviselték a szakmák versenyszámaiban.

A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja, Simon Krisztián bútorasztalos első helyezést ért el. Korábban már állt a dobogó legfelső fokán: a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en megnyerte a hazai válogatót, a Szakma Sztár Fesztivált. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel.

„A négynapos verseny első órájában majdnem elrontottam a feladatot, ugyanis rosszul vágtam le az asztal egyik lábát. De aztán szerencsére volt idő kijavítani a hibát és nyertem” – mondja nevetve a Ripost-nak a Felsőörsön élő Simon Krisztián.

Édesapja autószerelőként dolgozik, a nagypapája pedig fémesztergályos mester volt. Egyedül anyukája „lóg ki a sorból”, aki tanítónő.

A fiatalember már gyerekkorában eldöntötte, hogy a fák megmunkálásával szeretne foglalkozni.

„Talán 9 éves lehettem, amikor a műhelyben kezembe fogtam egy vasreszelőt, meg egy darab fát. Addig ügyeskedtem, amíg nem készítettem el egy mini kopjafát, melynek még talpa is volt” – mosolyodik el Krisztián, aki nem sokkal később már ékszerdobozt és telefontartót is készített fából. Ráadásul

2,5 évvel ezelőtt már a család négy méter hosszú konyhabútorát is ő tervezte és készítette el.

Az újdonsült világbajnok barátnője jól viseli, hogy a kalapács és a gyalu a fiú legjobb barátai.

„Ágival tavaly, az Euroskills versenyen ismerkedtem meg, ahol ő dekoratőrként indult. Azóta is együtt vagyunk. Egyébként ő is asztalos. Főleg bútortervezéssel foglalkozik, de a családi vállalkozásukban sokszor besegít a munkába a műhelyben is” – meséli a világbajnok.

A tegnapi miniszteri díjátadón Krisztián felkészítő tanára, Fekete Zoltán is miniszteri oklevelet vehetett át Palkovics Lászlótól.

„Úgy gondolom, Krisztiánt három dolog juttatta a csúcsra” – vélekedik a fiatalember mestere.

„Kitartó, mindig a cél lebeg a szeme előtt és nem utolsósorban van benne szakmai alázat, megfogadja a jószándékú tanácsokat.

Versenyfeladatként egy ír tervezésű intarziás bárszekrényt kellett legyártania, melyre maximum 21,5 órája volt.

Sokan abba a hibába estek, hogy csak az lebegett a szemük előtt, ne fussanak ki a szintidőből, pedig ezt a versenyt pontokkal lehetett megnyerni” – állítja Fekete Zoltán.

Az oroszországi Kazanyban világbajnoki érmet szerzett a magyar fiú
Fotó: Ripost

Bár a verseny véget ért, Krisztián hamarosan újra szerszámokat fog a kezébe, hiszen azt tervezi, hogy visszatér korábbi munkahelyére.

„Nagyon szeretem Magyarországot, itthon szeretnék boldogulni. Úgy gondolom, ha valaki jó a szakmájában, az megtalálja itthon is a számításait. Nagy álmom, hogy később egy saját családi céget hozzak majd létre”

– mosolyodik el Magyarország világbajnoka, aki, ha teheti, és igény is mutatkozik rá, szívesen készít intarziás bútorokat. Palkovics László miniszter ígéretet tett a fiatalembernek arra, hogy a minisztérium támogatja majd a vállalkozása beindításában.

Ők Kiválósági Érmet kaptak

Simon Krisztián mellett többen Kiválósági Érmet vehettek át a versenyen. Orosz Nikolett ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalosként, Simon Olivér festőként, Nagy Nikolett fodrászként, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltetőként, Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítőként, Balogh Krisztián kőfaragóként Cságoly Laura szépségápolóként, Krehely István villanyszerelőként, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelőként, míg Balogh Ákos webtechnológus szakemberként diadalmaskodott Kazanyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!