Környezetvédelem

2018.05.18. 06:31

Jelentősen csökkent a parlagi sasokat érintő mérgezések száma

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Szabadkígyós, 2014. december 17. Tokaj, a mérgezésbõl felgyógyult parlagi sas, amelyet mûholdas jeladóval szereltek fel, mielõtt szabadon engedték Szabadkígyós határában 2014. december 17-én. A madarat korábban meggyûrûzték a kutatók, így tudni lehet, hogy tavaly Tokaj térségében kelt ki a tojásból, ezért kapta a Tokaj nevet. MTI Fotó: Lehoczky Péter

Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős uniós biztos a díjazottak kihirdetésekor elmondta, hogy a BirdLife Hungary által szervezett, a parlagi sasokat érintő mérgezések ügyében létrejött partnerség résztvevői húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken szerveztek akciókat a jogellenes tevékenységek nyomon követésére.

Forró drót

Hazánkban a fokozottan védett ragadozó madár természetvédelmi, eszmei értéke egymillió forint. Ha a természetben járva beteg parlagi sassal találkozunk, a Magyar Madártani Egyesület forródrótján kérhetünk számára segítséget: 20-251-4404, [email protected].

A természetvédők nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát és a bűncselekmények elleni sikeres összefogást szerveztek a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával. A program elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, az utolsó két évben a parlagi sasok költőállománya 36 százalékkal nőtt.

Az egész Európára kiterjedő Natura 2000 hálózat 27 ezer 500 védett helyszínből áll, amelyek együttvéve az EU szárazföldi területeinek 18 százalékát, tengeri területeinek pedig 7 százalékát teszik ki. A természet védelmét a fenntartható földhasználattal és gazdasági tevékenységgel ötvöző kezdeményezés célja Európa természeti örökségének védelme és megerősítése, biztosítva a legértékesebb és legveszélyeztetettebb európai fajok hosszú távú túlélését.

A Natura 2000 díj sikeres európai természetmegőrzési kezdeményezéseket jutalmaz. A 25 döntős közül kiválasztott hat díjazott a magyar mellett Bulgária, Észtország, Görögország, Portugália és Spanyolország egy-egy projektje lett.

Borítóképünkön egy mérgezésből felgyógyult parlagi sas a szabadon engedése előtt.

MTI Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!