Világháborús centenárium

2017.08.24. 12:00

Kerékpártúrával tisztelegnek a Szamár-sziget szellemkatonáinak emléke előtt

Az első világháborúban hősi halált halt magyar katonáknak állít emléket az a kerékpártúra, amelyet csütörtökön bocsátottak útjára a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum elől. Zelei József kerékpáros békenagykövet csütörtök délelőtt indult Olaszországba, a Szardínia melletti Asinarára (Szamár-sziget).

Budapest, 2017. augusztus 24. Zelei József kerékpáros békenagykövet az elsõ világháborúban hõsi halált halt magyar katonáknak emléket állító, a Szardínia melletti Asinarára tartó kerékpártúrája elõtt a budavári Kapisztrán téren 2017. augusztus 24-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A megbékélésért, egy békés Európáért elnevezésű kerékpártúra indításakor felidézték: az első világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, míg Asinarára értek.

A 85 ezer hadifogoly közül mindössze hatezren térhettek haza, sokan jóval a háború befejezése után.

A kutatások szerint a legtöbb hősi halott Magyarországról származott.

A foglyok sorsa évtizedekig ismeretlen maradt, majd 2014-ben jelent meg Margittai Gábor könyve A Szamár-sziget szellemkatonái – A nagy háború eltitkolt halálmarsa címmel.

Az egykori hadifoglyok útját, a Szeged – Szabadka – Belgrád – Nis – Pristina – Prizen – Vlora – Capistrano – Vittoria – Stintino – Asinara útvonalat követve Zelei József a tervek szerint szeptember 25-én ékezik Asinarára.

A béke minden ember és nemzet számára pótolhatatlan érték

- fogalmazott az ünnepségen felolvasott üzenetében Simicskó István honvédelmi miniszter. Hozzátette: nemzedékünk feladata, hogy kimondjuk: nem lehet még egy ilyen háború, ennek érdekében pedig a nemzetek összefogására, együttműködésére, a kölcsönös megértésre, tiszteletre van szükség.

A tárcavezető levelében azt is írta, nagyra becsülendő az üzenet, amelyet „két keréken” hirdet Zelei József: hogy „emlékezni és emlékeztetni kell embertársainkat azokra a hős katonákra, akik nemzetünkért és egy közös ügyért, a békéért harcoltak és áldozták életüket a nagy háborúban”.

A miniszter szerint a túra azt is hirdeti, hogy ma is fontos a béke iránti elkötelezettség, „ebben az új, a békét és biztonságot kihívásokkal fenyegető világban”.

Zelei József elmondta: a hősök emlékére kopjafát állít a szigeten. Túrájával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a háború értelmetlen vérontás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!