kellemest a hasznossal

2018.03.01. 09:30

A kötelező munkahelyi edzés az új őrület a svédeknél

Aki megpróbálja szabotálni a testmozgást, hamar más állás után nézhet.

Bjoern Borg sportswear brand CEO Henrik Bunge is pictured during a yoga class on January 26, 2018 in Stockholm. Workers spending their lunch break at the gym may be commonplace in most Western countries, but in Sweden some employers are pushing the idea even further, making on-the-job exercise compulsory. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND / TO GO WITH AFP STORY by Camille BAS-WOHLERT

Ma már semmi meglepő nincs abban a fejlett országokban, ha a munkavállaló ebédidőben egy órát úszik az uszodában, Svédországban azonban egyes munkaadók továbbfejlesztették a gyakorlatot, kötelező munkahelyi testedzést rendeltek el alkalmazottaiknak.

A Björn Borg egykori teniszező által alapított divatáru és sportruházati vállalat munkatársai minden pénteken munkaidőben a cég stockholmi központjából egy közeli edzőterembe járnak sportolni. Senki sem kerülheti el a testedzést, a cég már két éve kötelezővé tette Henrik Bunge vezérigazgató kezdeményezésére.

„Ha nem akarsz edzeni, ha nem akarsz a vállalati kultúra részévé válni, akkor távoznod kell tőlünk”

- mondta Bunge. Eddig egyetlen munkatárs sem távozott a cégtől a kötelező sportolás miatt – tette hozzá.

A kezdeményezés fő célja a termelékenység, a jövedelmezőség növelése, és a dolgozók közötti jó kapcsolatok ápolása.

2014-ben a Stockholmi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a munkaidő alatti testedzés mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak előnyös, előbbiek egészségesebbek lesznek és jobban tudnak összpontosítani munkájukra, ráadásul 22 százalékkal csökken a hiányzásuk, ami nem elhanyagolható tényező egy olyan országban, ahol az átlagembert kétszer nagyobb gyakorisággal dönti le lábáról a betegség a többi európaihoz képest.

A Björn Borg cég 60 munkavállalója ezen a napon jógaórán vesz részt. „Többségünk úgy véli, hogy ez valóban nagyon jó gyakorlat munkaidőben” – mondta Cecilia Nissborg, az egyik alkalmazott.

Svédországban mindenki egyetért azzal, hogy egészségesebb, erősebb és boldogabb leszel, ha sokat mozogsz, ha sok időt töltesz a természetben

- magyarázta Carl Cederstorm, a Stockholmi Egyetem kutatója, A wellness szindróma című könyv szerzője, aki nem ért egyet az új őrülettel.

A svédek sportolnak a legtöbbet Európában. Az Eurobarométer egy 2014-es felmérése szerint a svédek 70 százaléka hetente egyszer, 51 százalék kétszer-háromszor végez testedzést. A felmérés végén álló bolgároknak csak 22 százaléka mozog hetente egyszer.

A svéd cégek már az 1980-as évek óta támogatják dolgozóik sportolását évente fejenként 500 euróval, amely nem adóköteles.

Számos vállalat, mint a Björn Borg cég, maga szervezi meg dolgozói testedzését munkaidőben.

Henrik Bunge szerint ezáltal a dolgozók boldogabbá és termelékenyebbé váltak. Amióta elindították a projektet, a cég minden gazdasági mutatója növekedett.

A közös sport ráadásul összehozza a vállalat minden egységének dolgozóit, elmossa a hierarchikus kapcsolatokat. „Amikor az edzőteremben vagyunk, mindannyian ugyanazon a szinten vagyunk. Nem fontos, milyen pozíciót töltesz be a vállalatnál, mindenki egyenlő” – mondta Ida Lang, a könyvelési osztály munkatársa.

Cederstorm azonban túlzottnak tartja a kötelező munkahelyi testedzés elrendelését Svédországban. „Amikor elkezdesz úgy gondolkodni, hogy jobb anya vagy jobb apa vagy, ha edzel, eljuthatsz addig a pontig, hogy kevésbé jó embernek tartod azokat, aki nem élnek egészségesen, akik túlsúlyosak vagy dohányoznak” – magyarázta.

Borítókép: A Björn Borg vezérigazgatója, Henrik Bunge  (kékben) sportolás közben

AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!