Együtt a biológiai sokféleségért!

2021.05.22. 10:52

Közös felelősségünk a biológiai sokféleség megőrzése

Az élővilág sokszínűségének megóvására és a biológiai sokféleséget veszélyeztető jelenségekre hívja fel a figyelmet világszerte a biológiai sokféleség világnapja – írta az Agrárminisztérium szombati közleményében.

Dévaványa, 2018. április 4. Verekedõ túzokkakasok a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Békés megyei Dévaványa határában 2018. április 4-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Magyarországnak kiemelkedő természeti értékei vannak európai összehasonlításban, hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából – hangsúlyozták.

Kiemelték: az élővilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége.

Elkezdődött Magyarország új nemzeti biodiverzitás-stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg,

annak érdekében, hogy az élővilág meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett. Az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron történt élőhely-rekonstrukció, ami jelentős mértékben segíti az élővilág sokszínűségének növelését és fenntartását – áll a közleményben.

A célzott természetvédelmi projektek hatására számos szűk elterjedésű veszélyeztetett faj esetében sikerült pozitív eredményt elérni, stabilizálni az állományukat.

A túzokállomány hozzávetőlegesen 10 százalékkal, 1600 példányra emelkedett. A parlagi sas védelmét célzó pályázatoknak köszönhetően 100 párra szaporodott az állomány. Az elmúlt évtizedekben jelentősen, negyven párról 200-250 párra nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom populációja. A rákosi viperák számára szaporítóközpontot hoztak létre, élőhelyeiket helyreállították és folyamatosan telepítik vissza az egyedeket – sorolták.

Idén a biológiai sokféleség világnapja alkalmából az Agrárminisztérium arra biztatja nemzeti parkjaink mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az Együtt a biológiai sokféleségért! nemzetközi koalícióhoz. Ennek az a célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért. Mindez különösen fontos a Biológiai sokféleség egyezmény világkonferenciája előtt, amelyet októberben rendeznek, és ahol a világ országai várhatóan kulcsfontosságú döntéseket hoznak az élővilág megmentése érdekében – fogalmazott a közleményben a tárca.

Borítókép: verekedő túzokkakasok a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Békés megyei Dévaványa határában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!