Szupertanár kerestetik

2018.03.26. 14:30

Legyél te is energiakövet!

Idei energiatudatos pályázatára is lelkes diákokat vár a hivatal.

23 March 2018, Germany, Mainz: Two students of the Frauenlob-Gymnasium seen in a mirror during their arts class. The 'Turbo-Abitur' (G8) (Abitur = graduation from secondary school; reduced in Germany from nine to eight years) was introduced in Rhineland-Palatine ten years ago. However, most of the state's Gymnasiums have nine school years of secondary schools (G9). Photo: Andreas Arnold/dpa

Régi közmondás, ám mostanában fokozottan igaz, hogy a Földet csak kölcsönbe kaptuk a következő generációtól, így vigyáznunk kell: nemcsak a bolygóra, hanem egyre fogyatkozó energiaforrásaira is.

Ennek érdekében sokat beszélünk manapság az energiatudatos szemléletmódról, ám a mai napig kevés az olyan, gyakorlati ismereteket tartalmazó útmutató, amely a fiatalok számára élményszerűen tudná átadni a tapasztalatokat.

Nem meglepő ez, hiszen még a felnőtt generáció is tanulja az új ismereteket, szokásokat, s igyekszik tudatosítani magában, hogy környezetbarát termékeket vásároljon, észszerűen működtesse a háztartási gépeket, vagy éppen autó helyett kerékpárral, vagy lehetőség szerint gyalog közlekedjen.

Bár a szakemberek vélekedése szerint az lenne a legoptimálisabb, ha az energiatudatos nevelés már egészen kis kortól, s a családban kezdődne el, addig, amíg ez meg nem történik, a fiataloknak kínálnak egy szuper lehetőséget.

2017-ben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elindított egy nagyszerű programot Energiakövetek címmel, melynek célja, hogy fiatalok meséljenek korosztályuknak az energiáról és az energiatudatosságról.

A pályázatra, melyet idén is meghirdettek, s amelyre április 22-ig várják a nevezéseket, elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákok jelentkezhetnek.

Pályázni nagyon egyszerű, csupán egy bemutatkozó videó szükséges, ami mellé már csak egy 45 perces, felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolás korosztályra szabott tanóra vázlata szükséges.

A beérkezett pályázatokat három szempontból értékeli a szakmai zsűri: a tartalmat, a színvonalat és az élvezhetőség- érthetőség egységét díjazzák.

A program már tavaly is népszerű volt, a négy nyertes 12 város 17 általános iskolájában és gimnáziumában tartott rendhagyó fizikaórákat, ahol az energiatudatos szemléletmódra hívták fel korosztályuk figyelmét.

A zsűri által kiválasztott három legjobb munkát benyújtó hallgató elnyeri a MEKH Energiakövete címet, a címmel járó 300 ezer forintos pénzdíjat, és a lehetőséget, hogy „szupertanárként” az oktatásban is kipróbálhassa magát. A részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta elérhető a www.energiakovetek.hu honlapon

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!