vadmacskák a fókuszban

2018.08.08. 14:37

Ma van a macskák világnapja

A vadmacskák és a hiúz védelmére hívják fel a figyelmet a macskák világnapján, augusztus 8-án.

Forrás: afp

Bár az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) állománya az elmúlt időszakban némileg növekedett, a becslések szerinti 7-10 ezer egyeddel még mindig a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, száz évvel ezelőtt szinte teljesen kihaltak – közölte a németországi környezet- és természetvédelmi szövetség (BUND). Hiúzból (eurázsiai hiúz, Lynx lynx) például egész Németországban mindössze 77 kifejlett példány él. Ez Európa legnagyobb macskaféléje.

„A vadmacskáknak sürgősen nagyobb védelemre van szükségük. Napjaink legnagyobb problémája az, hogy életterüket utak, települések és kiterjedt mezőgazdasági területek szelik át”

- mondta Christiane Bohn, a BUND vadállatszakértője.

Bár a Lüneburger Heide nevű természetvédelmi terület, a lipcsei ligeterdő és néhány bajor erdő területén regisztráltak új vadmacskaészleléseket, az ország északi és északkeleti részén egész területekről hiányoznak ezek az állatok.

A természetvédők bokrokból és fákból álló zöld folyosók segítségével akarják összekötni az erdőket, ami hosszú távon segítheti az állatok vándorlását.

Lausitznál áprilisban láttak hiúzt, ami igazi szenzációt jelentett a természetvédőknek. A legközelebbi nagyobb hiúzpopuláció ugyanis nagyon messze, Lengyelország keleti részén él, ezek az állatok pedig általában nem vándorolnak ilyen hosszú távolságokra. Éppen ezért annak, hogy ez a hím párra találjon a régióban nagyon kicsi a valószínűsége.

A szakértők kisebb csodának tartják, hogy az állat túlélt egy ilyen hosszú vándorutat, hiszen az autópályák és az országutak forgalma, sőt az illegális vadászat is nagy veszélyt jelent rájuk.

A hiúzok és a vadmacskák a farkasokhoz hasonlóan a biológiai sokszínűség növelésében játszanak szerepet, amelyet az intenzív mezőgazdaság, a városok terjeszkedése és az egyre nagyobb forgalom erősen fenyeget. Az egykori belső német határsáv szolgál a hiúzok és más veszélyeztetett fajok számára visszavonulási helyként, ott ugyanis évtizedeken át háborítatlanul élhettek.

Borítókép: Illusztráció

Egy macska és egy hiúz

AFP /Vitaliy Ankov / Sputnik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!