Figyeljünk egymásra!

2019.04.02. 13:45

Ma van az autizmus világnapja

Április 2-án világszerte az autizmus spektrumzavarra hívják fel a figyelmet, amely tízmilliókat érint a földön. Ezen a napon kék öltözékkel, illetve középületek kék kivilágításával is emlékeztetnek arra, hogy törődjünk autista embertársainkkal.

Forrás: Shutterstock

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. Az ENSZ-határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján.

Mint ismertetik: az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Fotó: Shutterstock

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk – írják. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat – összegzik a jelenség mibenlétét. Hozzáteszik:

az autizmus pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek – fogalmaz az ismertető.

Mint az összeállításból kiderül: minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él.

Az Autisták Országos Szövetségének keddi közleményében az áll: az AOSZ és tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel készülnek. Emellett a „Ragyogj Kéken” kampány keretében a világnapon hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor is kék színű megvilágítást kap, felhívva a figyelmet az autizmusra. A „Ragyogj Kéken” kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!