Járvány

2020.02.27. 23:00

Már létező gyógyszerekkel lehetne kezelni az új koronavírust

Tudósok 120 már biztonságosnak bizonyult szer közül 31-ről állapították meg, hogy jelölt lehet a Covid-19 fertőzés kezelésére és megelőzésére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Marian Weyo

Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint.

Az International Journal of Infectious Diseases című folyóiratban ismertetett kutatásban a tudósok átnézték a széles spektrumú antivirális hatóanyagok (BSAA) felfedezéséről és kifejlesztéséről korábban közzétett információkat, és létrehoztak egy adatbázist, amely szabadon hozzáférhető. Az adatbázisba összegyűjtött 120 – emberi használatra már biztonságosnak bizonyult – szer közül a kutatók 31-ről állapították meg, hogy jelölt lehet a Covid-19 fertőzés kezelésére és megelőzésére.

A gyógyszer-újrapozícionálással – egy régi hatóanyagnak az eredeti alkalmazástól eltérő területen való hasznosításával – új értéket generálhatunk egy már létező szerből. „Például a teicoplanin, az oritavancin, a dalbavancin és a monenzin mind kipróbált antibiotikum, amely laboratóriumban már megmutatta, hogy képes meggátolni számos korona- és más vírusfertőzést” – idézte Denis Kainovot, a Norvég Tudomány és Műszaki Egyetem (NTNU) adjunktusát, a tanulmány társszerzőjét az egyetem közleménye.

Kainov és kutatótársai úgy vélik, hogy ezek és más biztonságos széles spektrumú antivirális szerek jó jelöltek arra, hogy megkezdjék velük a betegség kezelését, hiszen jelenleg nincs gyógyszer a Covid-19 vírus ellen.

A gyógyszer-újrapozícionálás jelentős előnyökkel jár, mivel a kémiai szintézis lépései, a gyártási folyamatok, a klinikai tesztek eredményei már mind ismertek – hívták fel a figyelmet a kutatók a medicalxpress.com hírportálon közzétett közleményben.

Az új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Világszerte már több mint 82 ezren fertőződtek meg a kórokozóval, amely eddig több mint 2700 ember halálát okozta. Kínán kívül több mint 40 országban jelent meg a vírus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!