Meghosszabbított határidő

2019.10.21. 08:18

Még pályázhatnak a kerékpárosbarát címre a munkaadók és a települések

November 7-én 12 óráig várja a jelentkezéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely pályázatokra, amelyek meghirdetésével a tárca célja az volt, hogy a bevált megoldásokat felkutassa, tapasztalataikat feldolgozza és mintaként átadja, a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza – írta az ITM közleményében.

Balatonfüred, 2019. augusztus 6. Kerékpáros turisták haladnak üde zöld környezetben a Tagore sétány mellett vezetõ, a Balatont körbeölelõ kiépített kerékpárúton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Jászai Csaba

Kiemelik, hogy a kerékpározás nagymértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is.

A kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya Magyarországon 22 százalék, ez a holland és dán adat után a harmadik legmagasabb arány Európában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatosan javítja a kerékpározás infrastrukturális feltételeit a településeken belül és a települések között is. 2014 és 2020 között 200 milliárd forint értékben jönnek létre kerékpárosbarát beruházások hazai és uniós támogatásból. Magyarországon 9100 kilométer kerékpáros létesítmény található, ebből 5100 kilométer kerékpározásra kijelölt út (árvédelmi töltés, erdészeti út, kis forgalmú utca), 4000 kilométer pedig önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút.

A teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra a tervek szerint megközelíti a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes alternatívát kínálva az egyéni gépjárműhasználattal szemben.

A kerékpáros forgalom részarányának növelését az infrastruktúra fejlesztése mellett az eredményes szemléletformálás is elősegítheti. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és vállalkozások hatékonyabban népszerűsíthetik. A szakminisztérium e megfontolásokból bátorítja a települések és cégek, közintézmények kezdeményezéseit a kerékpárosbarát környezet és infrastruktúra kialakítására.

A munkahelyek négy (multi, nagyvállalat, kkv, közintézmény), míg a települések három (megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség vagy község) kategóriában pályázhatnak a Kerékpárosbarát címekre. A jelentkezéshez szükséges pályázati adatlap és információs háttéranyag meghosszabbított határidővel 2019. november 7-én 12 óráig tölthető ki a Közlekedéstudományi Intézet oldalán.

Borítókép: Kerékpárosok haladnak a balatonfüredi Tagore sétány mellett vezető, a Balatont körbeölelő kerékpárúton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!