Szellemhegy

2019.09.25. 16:18

Megkezdte a csúcstámadást a Manaszlun Lengyel Ferenc

Megkezdte szerdán a csúcstámadást a Manaszlun Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója, Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó pedig a kedvező időjárásra vár, hogy elindulhasson a Dhaulagiri meghódítására – közölte a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel.

Manaszlu-alaptábor, 2019. szeptember 16. Lengyel Ferenc a Manaszlu 4900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvõ alaptáborában 2019. szeptember 14-én. A Kalifa Alpin csapat hegymászója a 8163 méteres hegycsúcs meghódítására készül oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagiri alaptáborába.

Lengyel Ferenc szeptember 20-án indult második akklimatizációs körére, a hegyen lévő mászók közül elsőként jutott 7000 méteres magasságba. Az alaptáborba hétfőn ért vissza, szerdán pedig megindította a csúcstámadást, így a szokásos három-négy nap pihenő helyett mindössze egy napot töltött regenerációval.

Döntésének oka, hogy az előrejelzések szerint a mostani kedvező időjárás után a Manaszlun visszatér a csapadékos időjárás, ami eddig is megnehezítette a hegymászók haladását.

A közlemény idézi a hegymászót, aki elmondta: úgy érzi, van még tartaléka a csúcsmászáshoz, azonban az esélyek nem túl kedvezőek. „Kevés időm volt pihenni, ráadásul ezt a rövid időt is megkeserítette, hogy az utolsó mászás során csúnyán megégett az ajkam, így még aludni is alig tudtam, ilyen magasságban pedig nagyon lassan gyógyulnak a sérülések” – hangsúlyozta. A Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója, Varga Csaba is befejezte az akklimatizációját a Dhaulagirin.

A közlemény szerint Varga Csaba mindössze egy körből oldotta meg az akklimatizációt és kedvező időjárás esetén pár nap pihenő után ő is elindulhat a csúcsra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!