2018.11.29. 11:46
Megmutatjuk, melyik hagymát mire használhatja
Bár az egészségének azzal tesz jót, ha nyersen fogyasztja, az ízlelőbimbók kényeztetésére inkább a belőle készült ételek alkalmasak.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Anetlanda
Ott van például a hagymalekvár, a rántott hagymakarika, a pácolt és a sült fokhagyma vagy a hagymaleves. Íme, milyen változatos módon használhatja fel ezt a magyar konyhában elengedhetetlen zöldséget:
Vöröshagyma:
Konyhánk egyik fő alapanyaga, közepesen erős ízű.
Újhagyma:
Zsengén, a hagymafejek kifejlődése előtt kerül ki a földből. Salátákba, vajas kenyérre szórva a legfinomabb, de a körözött ízesítésére is ez a legjobb.
Főzőhagyma:
A nagy méretű, világosbarna vagy fehér héjú zöldség kevésbé csípős, magasabb a cukortartalma. Töltve és párolva egyaránt ízletes fogás.
Lila hagyma:
Édeskés, enyhén fűszeres ízt ad az ételeknek. Nyersen salátába vagy zsíros kenyérre szórva rendkívül finom.
Mogyoróhagyma:
Salotta néven is árulják ezt a kisebb fejű fajtát. Enyhe íze miatt mártásokba és húsételekbe illik.
Gyöngyhagyma:
Általában savanyúságként kapható. Remek kiegészítője a hidegtálaknak, szendvicseknek és salátáknak.
Póré:
A hosszú szárú fajta nem fejleszt hagymafejet. Sajttal, sonkával csőben sütve főétel, illetve krémleves készülhet belőle.
Fokhagyma:
Az átható illatú, erős ízű fokhagyma többek között a sült húsok, halak és főtt ételek elengedhetetlen hozzávalója.
Borítókép: Illusztráció
Forrás: Shutterstock/Anetlanda