Lakossági médiakampány

2017.11.20. 13:57

Mi jelenthetjük a gyógyszer mellékhatásait

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági médiakampányt indított, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszermellékhatásokat. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek állnak.

A hatóság hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kampány november 20. és 24. között zajlik, több uniós tagállamban egyszerre. A kampány része annak az európai hétnek, amelyet másodszor rendeznek meg, hogy növeljék a gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozottságot és erősítsék a tudatos gondolkodást.

Mint írták,

a forgalomban lévő gyógyszerek igazoltan hatásosak és biztonságosak, de minden gyógyszeres kezelés során felléphetnek mellékhatások, így akár a vény nélküli patikaszerek alkalmazásakor is.

Fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek tudatában legyenek a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatoknak.

Felhívják a figyelmet, hogy a lehetséges mellékhatások skálája szerteágazó, a fejfájástól a gyomorpanaszokon át az influenzaszerű tünetekig, de van, hogy egyszerűen csak rossz közérzet jelentkezik. A mellékhatás-bejelentések segítik az engedélyező hatóságokat abban, hogy nyomon kövessék a forgalomban lévő készítmények biztonságosságát, és szükség esetén megfelelő óvintézkedéseket tegyenek.

Akkor is fontos jelenteni a feltételezett mellékhatásokat, ha a panasz több gyógyszer egyidejű alkalmazásakor vagy hosszan tartó kezelés után, illetve bármilyen étellel vagy egyéb termékekkel kialakult kölcsönhatás következtében lép fel

– írták.

A gyógyszer-engedélyező hatóságok – köztük az OGYÉI – a feltételezett mellékhatásokról érkező bejelentésekre támaszkodnak annak megítélésekor, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak-e. Sajnos, minden ilyen rendszerbe a ténylegesnél kevesebb bejelentés érkezik – emelték ki -, éppen ezért nagy jelentőségű a mostani kampány, amely az egész rendszert hivatott erősíteni.

A közlemény idézi Pozsgay Csillát, az OGYÉI főigazgatóját, aki szerint a figyelemfelhívásnak fontos szerepe van abban, hogy a lakosság, a betegek és az egészségügyi szakemberek merjék bejelenteni a feltételezett gyógyszermellékhatásokat, és tudják, hogy minden egyes bejelentés számít. Mindannyian segíthetünk biztonságosabbá tenni a gyógyszeres kezeléseket azáltal, hogy a gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható bármilyen mellékhatás gyanúját jelentik a hatóságnak – tette hozzá.

A bejelentést a hatóság online elérhetőségén lehet megtenni, a www.ogyei.gov.hu/on_line_mellekhatas_bejelentes_betegeknek címen.

Borítókép: Illusztráció

Syda Productions / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!